за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Каберне Совиньон


Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) - наричан още кралят на червените сортове. Надали има винарска област по света, в която се отглеждат червени сортове и в която да не се намери и каберне совиньон. Многобройни са предимствата на сорта, които го правят така желан от винари и потребители по целия свят. Едно от тях е неговата индивидуалност - без значение къде е бил засаден, как е бил третиран, как точно е протекъл процеса на зреене или как точно е правено виното - каберне совиньон запазва своите сортови характеристики почти при всякакви обстоятелства и се разпознава най-лесно сред останалите червени вина. Невероятните аромати на касис, мента, кедрово дърво или дори чушка се запечатват трайно в сетивата.

Това, което прави от каберне совиньон звездата на червените вина обаче, е безспорно високото му качество и ясно изразен характер. Каберне совиньон старее прекрасно в бутилка, превръщайки се с времето в изключително комплексно, изискано и многопластово вино. Способността му за дълго отлежаване се дължи на високото съдържание на пигменти и танини, извлечени в процеса на продължителна мацерация. Успоредно с това, каберне совиньон реагира, може би, най-добре от всички червени вина на отлежаване в млади, малки дъбови бъчви, от които допълнително извлича танини, повишаващи потенциала му за отлежаване.

Каберне совиньон дава едни от най-тъмните на цвят вина - само "черните" вина от Кахор, Франция и тези от сорта шираз имат по-дълбок и наситен цвят. При стареене цветът придобива кафеникави до оранжеви нюанси. С напредващата зрялост танините омекват значително. Букетът на отлежали каберне совиньон се асоциира най-често с тютюн, кожа, мускус, шоколад и дори горски гъби.

Класическите френски вина на основата на каберне совиньон са стегнати, с добра структура, понякога тръпчиви; вина, които апелират повече към ума, отколкото към сърцето. Екземплярите от Новия свят са по-пищни, меки и подканящи.

На лозето каберне совиньон не е по-претенциозен от останалите сортове. Зърното е малко, тъмно, с много дебела ципа и богато на горчиви семки. Среднозреещ сорт е - узрява през септември.

Поради високото си съдържание на танини, преработката на гроздето трябва да се извършва изключително внимателно. Днес виното от каберне совиньон се произвежда при много внимателно отделяне на зърната от чепките и възможно най-деликатно пресоване, за да не се счупят прекалено таниновите семки.

 • Каберне совиньон произхожда по всяка вероятност от областта Бордо, Франция. За първи път името се споменава през 17 век, но по-широко разпространение сортът получава едва през 18 век, след като холандски специалисти пресушават блатата около Медок в Бордо. С това се създават нови винарски земи и скоро възникват и някои от големите имения, които съществуват и до днес. Почвите в микрорайон Медок и с известни ограничения и тези в южния му съсед Грав са идеални за каберне совиньон. Солидните, дълбоки няколко метра, едрозърнести пясъчници, притежаващи отлично оттичане за обилните валежи в Медок, предоставят на сорта възможност да разпростре корените си надълбоко в земята. През деня пясъчниците се нагряват от южното френско слънце, през нощта излъчват събраната топлина и така подпомагат оптималното узряването на гроздето. По този начин, в Медок възникват едни от най-вълнуващите и изключителни вина и то в рядко срещано на друго място разнообразие. И въпреки това няма да намерите името каберне совиньон на нито един етикет от Бордо, както и никой от тамошните винари няма да ви каже, че прави вина от каберне совиньон. Тайната на вината от Бордо се крие в купажирането на различните сортове - assemblage. Най-желан партньор на каберне совиньон е мерлото, следвано от каберне франк, пети вердо и др.
  Извън Бордо, каберне совиньон се среща в много малки количества по бреговете на Лоара, в по-големи - в О- Пеи (Haut-Pays) - в югозападна Франция, в Прованс и най-вече в района Лангедок.
  Насаждения от каберне совиньон във Франция възлизат на 38 000 ха.
 • В Калифорния каберне совиньон е най-важния червен сорт, следван от местния сорт зинфандел. Калифорнийците са първите, които създават изключително убедителни сортови вина от каберне совиньон, акцентирайки върху плода във виното и до ден-днешен остават ненадминати в правенето на такива вина. През последните няколко години най-реномираните производители обръщат вниманието си към правенето на т.нар. меритаж-вина - висококачествени купажи по класически рецепти от Бордо. Към тях се числят изключително скъпите "Opus One" на Роберт Мондави и барон Филип дьо Ротшилд, както и "Dominus" на Кристиан Муеи.
 • В Южна Америка главно от Чили идват плодовите и пивки, но също така и интензивни и плътни каберне совиньон от неприсаждани лози, тъй като лозарските масиви на страната остават пощадени от листната въшка досега. Насажденията от каберне совиньон в Чили възлизат на над 120 000 ха; там напоследък също се забелязва тенденция за производство на висококачествени купажни вина по примера на Бордо.
 • Подобно развитие се наблюдава и в Аржентина, където каберне совиньон се намира на второ място в класацията на червените сортове след местния сорт малбек.
 • Мексико и Боливия се ориентират главно към производството на сортови вина от каберне совиньон.
 • В Австралия първото каберне совиньон е засадено през 1860 г. в Яра Вали (Yarra Valley) и след първите успешни опити със сорта, бързо се разпространява из по-значителните винарските региони на страната. Днес особено добри резултати се получават от насажденията в Куунавара (Южна Австралия), в Яра Вали във Виктория и в Маргарет Ривър на Западното крайбрежие. Въпреки това, каберне совиньон не е водещият сорт из австралийските лозя, а заема второто място след шираз. Австралийските винари винаги са купажирали каберне совиньон, но не със сортове от Бордо, а с шираз - местния вариант на френския сорт сира (Syrah) от Прованс. Резултатът са хармонични, меки вина, тъй като ширазът придава мекота и плодовост на строгия каберне совиньон. Австралийците засаждат все повече мерло и каберне франк и също започват да експериментират с рецептите от Бордо.
 • В Нова Зеландия каберне совиньон и мерло са традиционни насаждения и обикновено се купажират заедно. Каберне совиньон има най-добри условия за зреене върху пясъчните почви на Хоукс Бей (Hawke's Bay) на Северния остров. Вината от него тук не са толкова пищни колкото в Калифорния, Чили или Австралия; със своята "пестеливост" те по-скоро напомнят на френския образец.
 • Южна Африка също не е останала безразлична към актуалността на каберне совиньон и произвежда плътни и интензивни сортови вина, както и елегантни купажи с мерло в стил "Бордо".
 • Широко разпространение каберне совиньон намира в Италия. След като дълги години в Италия почти не е правена разлика между каберне совиньон и каберне франк (ставало е дума просто за каберне), днес високата стойност на каберне совиньон е оценена по достойнство и сортът може да бъде намерен из цяла Италия - от Южен Тирол до Пиемонт. В Тоскана, големият успех на т. нар. "супер-тосканци" става възможен едва благодарение на купажирането на традиционния сорт санджовезе с каберне совиньон. В Южна Италия и особена на о-в Сардиния каберне совиньон дава прекрасни резултати, често в купаж с южноиталианския сорт неро д'Авола.
 • В Испания каберне совиньон също може да бъде намерен във всички по-важни винарски региони за червено вино. От Каталуния идва може би най-известното чисто сортово испанско каберне совиньон - "Gran Coronas - mas le Plana" на Мигел Торес от Пенедес. В районите Риоха, Рибейра дел Дуеро, Манча и Валдепеняс каберне совиньон е неизменна част от изискани и скъпи купажирани вина, като "Vega Sicilia", "Unico", "Valbuena " и др.
 • В Германия, Австрия, Румъния, Молдавия и Русия с каберне совиньон са засадени значителни площи.
 • У нас каберне совиньон се среща във всички винарски райони; от него се получават ароматни, интензивни и с добра структура вина, притежаващи типичните за сорта аромати на дребни червени плодове и прекрасен плътен тъмночервен цвят.
Днес каберне совиньон може да бъде намерен и в Гърция, Турция, Израел, Ливан и дори в такава екзотична за виното дестинация като Мароко.


Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter