за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Вионие


През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата решава да спаси този забележителен бял сорт, който днес се среща не само във Франция, но и в САЩ, Канада, Австралия, Аржентина и Чили.

Произходът на вионие, какъвто е случаят с повечето древни сортове, е неизвестен. Най-вероятно идва от Далматия в днешна Хърватска и е пренесен до Рона от римляните. За името на сорта има две теории. Според първата кръстник на сорта е градчето Vienne в Долината на Рона, важен гарнизон за римляните. Втората гласи, че името произлиза от римското произношение на via Gehennae, означаващо “път към ада”, което не е толкова невероятно, имайки предвид трудностите при отглеждането на сорта.

През 2004 година проведените в Университета на Калифорния в Дейвис ДНК-тестове доказват, че вионие е близък роднина с пиемонтския сортове Freisa и Nebbiolo.

Вионие има нужда от топъл климат и е устойчив на суша, затова пък силно предразположен към брашнеста мана. Дава нисък и непостоянен добив и моментът на беритбата трябва да се прецени много внимателно. При прекалено ранна или прекалено късна беритба сортът не съумява да развие характерните си ароматни компоненти. Дълбокият златист цвят на чепката се предава и на виното, което е с интензивен, плътен цвят и висок алкохолен процент. Носът се отличава с уникален аромат на кайсия, праскова и цветя (виолетки, акация), а мощното тяло – с отчетливи нотки на праскова и сушена кайсия.

Разпространение

Северна Рона във Франция е родината на вината от вионие, които се правят в следните три апелации: Condrieu, Chateau Grillet и Cote Rotie, където вионие е в ролята на благоуханен и смекчаващ партньор на сирата.

Посветената изцяло на бялото вино апелацията Кондриьо се намира в северния край на Северна Рона. Към нея се числят седем общини, на чиито стръмни, терасирани лозя се отглежда единствено вионие. Всяка бутилка Condrieu е 100%-ово вионие. Максимално разрешеният добив от 30 хл/ха се достига рядко и през последните двайсет години той достига едва 15 хл/ха. Ако към това се добавят и трудните условия на отглеждане и късната реколта ще стане ясно защо Кондриьо е едно от малкото бели вина, които трябва да се пият млади, но въпреки това се продават на откровено висока цена.

Близо до Кондриьо се намира едно от най-малките АОС-та на Франция – Chаteau Grillet – с площ 3,5 хектара и 90 хектолитра годишна продукция. Виното излиза на пазара след двугодишно отлежаване в бъчви и макар да се смята, че отстъпва по качество на Кондриьо екзотичният размер на апелацията му осигурява достатъчна реклама и не по-лоши цени от тези на известния си съсед.

През 90-те години на 20 век винената мода, която все по-усилено се интересува от редки, местни сортове, кара винари и от други региони на Франция да проявят интерес към вионие. Днес той се среща и в Лангдок (1390 ха), Русийон (86 ха) и Прованс (110 ха). Вината от тези региони са по-леки, не толкова концентрирани и най-вече не толкова скъпи, колко братовчедите им от Кондриьо, като все пак запазват характеристиките на сорта.

България, заедно с Испания, Италия, Гърция, Швейцария и Австрия, се нарежда в редиците на желаещите да експериментират със сорта в Европа. Към 2010 година на българския пазар има две вина от вионие и то от съвсем млади лозя, т.е. прекалено рано е да се коментира дали сортът има бъдеще у нас.

Калифорния е един от регионите, които допринасят за това вионието да получи световна известност. Влюбвайки се в него в през 90-те години на 20 век, калифорнийците днес имат около 800 хектара вионие. Сортът се среща както самостоятелно, така и в купаж с шардоне, шенин блан и коломбар. Американските вина от сорта са с по-високо алкохолно съдържание от правените другаде, като наистина добрите показват забележителни сортови характеристики.

Австралия е другата страна, която допринася значително за известността на сорта извън Франция. Най-големият производител на вионие в страната е Yalumba Estate, която притежава 200 ха в Южна Австралия. Освен за чистосортов вариант, Ялумба Естейт използва активно вионието и като участник в купажите с шираз.

Виното

Вината от вионие могат да се сторят странни и противоречиви на незапознатите с тях. На първо място идва златният цвят дори и на млади вина. След това интензивният цветисто-плодов аромат, който заедно с цвета загатва сладко тяло. Тялото обаче е удивително сухо с разнообразни аромати, измежду които ясно доминира този на праскова. Дължината на едно добро вионие е завидна. За вионието известният винен журналист Оз Кларк казва: “... зашеметяващо вино, което излъчва секс и чувственост”. Както повечето бели вина и вионие е най-добре да се консумира младо, което не означава, че не може да се развива с години.

Освен акация, праскова и кайсия във вионието могат да се открият и следните аромати: ананас, анасонови зърна, ванилия, виолетки, гуава, дим, жасмин, захаросани портокалови кори, иглика, киви, круша, лайм, личи, манго, мандарина, масло, мента, цъфтяща овощна градина, орлови нокти, парфюм, портокалов и розов цвят, сено, сметана, тост, тютюн.

Вионието е прекрасно само за себе си, но ако държите да го комбинирате с храни, опитайте с азиатска или мексиканска кухня, средно интензивни до интензивни солени сирена, пикантни риби, пресни плодове.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter