за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Шенин блан


Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове.

От една страна шенин блан е способен да произведе едни от най-фините и дълголетни десертни вина, от друга е способен на мълчалива и упорита безличност, към каквато бива принуждаван в САЩ и Южна Африка.

Родината на този бял сорт е Долината на Лоара във Франция, като писмени източници споменават, че сортът е бил познат по тези земи още през 9 век, а през 15 век попада в Турен, където днес са най-значителните насаждения с шенин блан. Франсоа Рабле споменава в сорта в произведенията си не само под името шенин, но и под синонимите му Pineau (Пино) или Pineau d’Anjou (Пино д’Анжу.) Да не се бърка със сорта пино ноар, който се изписва Pinot noir на френски.

Неоспорим факт от биографията на шенин блан е невероятната му плодовитост. В Калифорния той често бива пренапряган с добиви от рода на 175 хл от хектар, докато в Долината на Лоара нещата изглеждат по друг начин: дори за най-обикновеното Anjou Blanc там са предписани добиви от 45 хл/ха. Което идва да обясни толкова различния, трудно уловим, често размит профил на сорта в почти всички вина, с изключение на тези от Лоара. Сортът покарва рано и зрее късно – все качества, които могат да му донесат проблеми по бреговете на Лоара, докато в Новия свят те не играят почти никаква роля.

Най-важните области на разпространение са:

Долината на Лоара, Франция
Шенин блан има само локално значение за винопроизводството във Франция и по-специално за областта Анжу-Турен в Долината на Лоара. Въпреки това през 70 години на 20 век около една трета от площите с него е жертвана в полза на модерните по това време каберне фран, гаме и совиньон блан. За щастие днес шенин блан е достатъчно разпространен в тази област, за да ни подарява прекрасните и висококачествени вина от апелациите: Anjou, Bonnezeaux, Coteaux de l’Aubance, Coteaux de Layon, Montlouis, Quarts de Chaume, Saumur, Savennieres, Vouvray и Cremant de Loire.

В най-добрият си вид, независимо дали става дума за сухи, полусухи или сладки (moelleux) вина, шенин бланът е свеж, пивък, с характерни аромати на мед, жълта слама и ябълка, а високата му киселинност със сигурност е нещо, към което незапознатите със сорта първо трябва да привикнат. В качествените вина шенин участва почти на 100%, при по-обикновените са разрешени и шардоне и совиньон блан. Именно благодарение на шенин блан вината от Средна Лоара могат да се похвалят с такъв ярък характер (независимо колко безличен е той във вината от Новия свят). Поради високата си киселинност, особено когато е концентрирана от ботритис и в съчетание със съзнателно подтискане на малолактичната ферментация, шенин блан може да отлежава с десетилетия.

Освен за гореспоменатите вина, високата киселинност на шенина е чудесна база и за различни пенливи вина – Saumur Mousseux, Cremant de Loire и Vouvray, които също могат да достигнат до напреднала възраст. В апелацията Limoux (едно от най-интересните пенливи вина извън Шампан) шенин блан допълва чудесно сортовете Mauzac и шардоне.

Вината от френските апелации, в които участва шенин блан са висококачествени, интересни, с ярка индивидуалност и препоръчителни за хората, които търсят винено изживяване встрани от масовостта. Проблемът им е, че те имат нужда от развитие в бутилката, а през 21 век такива вина, особено пък бели, нямат големи шансове за успех. Пазарът няма желание да чака, усещането се иска тук и сега. Ако сте любопитни и желаете да отделите време за търсене обаче, ще бъдете възнаградени по подобаващ начин.

NB! Chenin noir (шенин ноар) няма нищо общо с шенин блан – това е рядко използван синоним на червения сорт Pineau d’Aunis.

Южна Африка
Шенин блан, наричан още Steen, е най-разпространеният бял сорт в Южна Африка. Площите му възлизат на 18,7% от общите площи с лозя (101 607 ха през 2005г. ) или 19 000 хектара и са три пъти повече, отколкото в родината му Франция.

Фактът, че толкова цененият заради плодовитостта и издръжливостта му на вятър и болести сорт Steen всъщност е шенин блан е неизвестен до 1965 г. По всяка вероятност той е бил част от колекцията с лози, донесени в страната още през 1655 година от Ян ван Реебек (губернатора, на който Южна Африка дължи развитието на винарството си).

Макар и най-продуктивните години да са зад гърба му, качествено шенин бланът от Южна Африка има какво да предложи. Надали някога ще бъде световна звезда, но със сигурност е вино, което трябва да се опита. Разнородният му характер и приятен аромат се използват за правенето на цял спектър от вина: от сухи до десертни, от тихи до пенливи.

Южноафриканската Шенин Блан Асоциация обединява изби с твърдото убеждение, че местният шенин блан е едно от най-елегантните бели вина на света и че отношението към него, като към обикновено и невзрачно вино, е несправедливо. За да докажат обратното те се концентрират върху работа със стари лози (наричаните там bushvines), силно ограничаване на добивите, зрял и качествен материал и все по-често ферментация и отлежаване в дъбови бъчви.

С добрия си шенин са известни Rudera, Mulderbosch и deTrafford.

Калифорния
В Калифорния също има повече шенин блан, отколкото във Франция. Използва се главно за купажиране със сорта Коломбар за трапезни, свежи вина с различна степен на сладост. Насажденията се намират предимно в горещата Сентръл Вали, която като климат и почви не би могла да бъде по-различна от Долината на Лоара. Другото предназначение на шенин блан в Калифорния е да се добавя към по-обикновени шардонета, придавайки им по-стегнат и свеж вид. Малко на брой изби вярват сериозно в сорта дотолкова, че да си дават труд за сериозни и интересни вина. Пример за такъв регион е Clarksburg в San Joaquin Valley, където шенинът се отличава с интересни нотки на пъпеш и мускус.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter