за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Траминер и гевюрцтраминер


Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и положението с тях е както с останалите ароматни сортове – любов или омраза от пръв поглед.

Траминерът е не толкова ароматният и по-светъл на цвят предшественик на гевюрцтраминера, който носи името си от селището Tramin/Termeno в Южен Тирол, Италия. В различни страни, например Германия, Италия, Австрия, Румъния, България и Австралия често се използва като синоним на гевюрцтраминера.

Гевюрцтраминерът е с червеникав цвят на гроздовите зърна и дава особено ароматни, пикантни, тежки и лесни за идентифициране бели вина. Много прохождащи дегустатори установяват, че гевюрцтраминера е първия и често единствен сорт, който са в състояние безпогрешно да разпознаят. Проблемът с него е, че много хубаво не е на хубаво: пищният и екзотичен аромат на личи и рози, плътното и мощно, често с лека остатъчна захар, тяло много бързо идват в повече на сетивата ни. Тука трябва да се подчертае, че най-добрите елзаски гевюрцтраминери са не толкова ароматно натрапчиви, изключително сериозни и дълголетни вина.

Възникването на познатия по цял свят сорт е много интересно. Първоначалният сорт е траминерът, който е подобен на гевюрцтраминера, но е със светло зелено грозде и не е толкова ароматен. Подобно на фамилията пино, траминерът е силно склонен към мутация. “Гевюрцтраминер” се налага като име за една такава мутационна форма с червеникав цвят – Musque (официално признато в Елзас едва от 1973г.). Представката “гевюрц” означава на немски “подправка”, но тук е очевидно, че става въпрос по-скоро за аромат, отколкото за вкус. Френски синоними на гевюрцтраминера са Traminer musque, Traminer perfume, Traminer aromatique. През 1909г. ампелографът Виала потвърждава името гевюрцтраминер като синоним на Savagnin rose. Тази вариация на сорта с тъмно грозде се нарича в Германия Roter Traminer, в Италия – Traminer, Termeno aromatico, Traminer rose или rosso.

В Елзас сортът бива наричан Klevner или Rotklevner при вариантът с по-тъмно грозде.

Днес гевюрцтраминерът е най-разпространеният вариант на траминера. При пълна зрялост гроздето му се отличава с различното си по степен, но определено червеникаво оцветяване, което във виното намира израз в интензивен златист цвят, понякога с лек медно червеникав нюанс. Достигането на висок алкохолен процент не е проблем за сорта – 13% са обикновено явление. Опасно ниско може да бъде понякога нивото на киселинността. Затова и малолактичната ферментация при гевюрцтраминера се подтиска.

Не може да се твърди, че гевюрцтраминерът е любимец на лозарите. Чепките му са сравнително малки, добивът не особено висок, поради ранно покарване е заплашен от измръзване и е податлив на вирусни заболявания.

Ако всичко на лозето и в избата е наред, гевюрцтраминерът може да зарадва създателите си и винената публика с дълбок медно златист цвят, с плътно и стабилно тяло, с концентриран, опиващ аромат, както и с достатъчно киселинност за отлежаване, което позволява богато развитие на букета.

При слаби реколти или при прекалено топъл климат трябва или да се бере толкова рано, че виното е в най-добрия случай неутрално, или се стига до подтискащо тежки, като че ли мазни, матови вина, които понякога имат неприкрита горчивина във вкуса.

Съвременните пазар и мода във виното отделят на гевюрцтраминера втростепенна роля. Това е и причината много малко изби по света, с изключение на елзаските, да се стремят да направят наистина добър гевюрцтраминер.

Разпространение:

В Елзас сортът е класифициран като един от четирите благородни сорта. Заема второ място по площ в едни от най-престижните лозя. Особено добри резултати сортът дава върху по-тежките, глинени почви на департамента Haut-Rhin, при по-топли години често под формата на Vendanges tardives и Selection de grains nobles. При постигане на добър баланс може да отлежава до 10 години. По-рано браните елзаски гевюрцтраминери са силно ароматни, сухи и достатъчно енергични, за да се могат да се наложат в комбинацията с пикантната елзаска кухня. В повечето случай, за съжаление, те не са нищо повече от леки, краткотрайни, като че ли парфюмирани с мускат отонел вина.

Като добри производители на гевюрцтраминер могат да се отбележат Leon Beyer (измежду търговските къщи), Zind-Humbrecht и Cattin (измежду избите).

В Германия и Австрия сортът има относително слабо разпространение, тъй като вятърът на модата вее в противоположната посока в тези страни. Гевюрцтраминерът има нужда от закътани, предпазени от измръзване лозя, което е рядкост из немските земи. Две трети от площите му в Германия се намират в провинциите Баден и Пфалц, като виното произвеждано там има своеобразен характер, за жалост често придружен от почти сиропирана сладост.

В Австрия се забелязва раздвижване на производителите напоследък и се появяват много добри и свежи вина. Траминерът, както се нарича в Австрия сортът (макар много често това да е гевюрцтраминер) се отглежда предимно в областта Щирия (Steiermark) около градчето Кльох на глинено-вулканични почви със специфичен червен цвят. Модерният австрийски траминер е силно ароматен, обикновено сух и винаги с освежаваща киселинност, с потенциал за развитие.

Гевюрцтраминерът се радва на силно разпространение в Източна Европа. В Унгария се нарича Tramini, в Словения – Traminac, в Чехия и Словакия – Drumin, Pinat Cervena или Liwora, в Румъния – понякога Rusa. Над 50% от насажденията са с гевюрцтраминер, но вината често са плоски, тънки, леко сладки и безинтересни.

В малки количества сортът се среща и в Швейцария - понякога под името Heida или Paien.

На Иберийския полуостров виненият гигант Торес култивира гевюрцтраминер за виното си Vina Esmeralda, което е купаж с мускат и може да бъде намерено и у нас.

В Италия сортът се среща почти изцяло в родината си Южен Тирол, но има още какво да се желае от представителите му.

В Новия свят отглеждането на сорта представлява голямо предизвикателство – в много региони е просто прекалено горещо за получаване на вина с достатъчна киселинност. Изключение представляват напояваните региони в Австралия, където трябва да се бере толкова рано, че сортовият характер на траминера почти е доста размит. Площите му в Австралия намаляват, голяма част от реколтата служи за подслаждане и ароматизиране на масови купажи с ризлинг.

Нова Зеландия има по-добри условия за производството на добър гевюрцтраминер (Гисборн на Северния остров), но и тук площите му драстично намаляват в последните години.

В САЩ добри условия на сорта предоставят щата Вашингтон и Орегон, но и там сортът отстъпва на по-модерни свои събратя, като шардоне например.

От всичко това може да се заключи, че сериозният и висококачествен гевюрцтраминер още дълги години ще остане запазена марка на Елзас.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter