за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Небиоло


Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло.

Родината на сорта, в която той се радва на всеобща любов и преклонение, е северозападната италианска провинция Пиемонт. Качествата на вина като Бароло и Барбареско карат винарите и от много други краища по света да му възлагат големи надежди.

Небиоло в Италия

Предполага се, че още Плиний Стари е споменавал вино, направено от небиоло като много качествено, но първите неоспорими писмени източници за съществуването на сорта датират от 1303г., в които конкретно се споменава “una carrata (бъчва) de bono puro vino nebiolo”.

Твърди се, че името на сорта идва от nobile, т.е. благороден, по-вероятно е обаче името да идва от nebbia (мъгла), която е често срещано явление в Пиемонт през октомври, когато е времето за прибиране на реколтата.

Небиоло е проблематичен, труден за култивиране, къснозреещ сорт. За него са запазени най-добрите места в пиемонтските лозя: южното и югозападно изложение се счита за най-подходящо. Също толкова голямо значение имат и почвите, върху които се сади сорта: най-високо качество е възможно само върху варовиковия мергел по десния бряг на река Танаро, в DOCG-районите Бароло и Барбареско. Всичко това налага естествени ограничения на площите и количеството и днес само всяка 30-та бутилка от Пиемонт съдържа Небиоло. Поради високата изкупна цена, която Небиоло гарантира на лозарите, всяко кътче, върху което може да се засади благородния сорт, вече е използвано и увеличаване на възлизащите на около 5200 хектара площи не се очаква.

Веднъж засаден на подходящото място, Небиоло вече не е толкова претенциозен: не е особено податлив на измръзване или на болести. Проблеми възникват поради късното му узряване и беритбата често продължава до края на месец октомври. Вината от Небиоло от не напълно узряло грозде са силно танинови, с висока киселинност и губещ се плод.

От Небиоло се получават едни от най-бавно стареещите вина на света и в младостта си, дори когато гроздето е напълно узряло, те са строги, твърди и едни от най-непривлекателните за неподготвените. Най-висока класа показват тежките, плътни и с алкохолно съдържание до 15% DOCG- вина Бароло и Барбареско. Винените закони в Италия са напълно наясно с особеностите на сорта и предписват задължително отлежаване от 3 до 5 години за Бароло и от 2 до 4 години за Барбареско, преди да могат да се появят на рафта. Консумирането им преди този срок няма нито смисъл, нито би доставило някому особено удоволствие. Но дори и след това, много от вината от Небиоло имат нужда от дългогодишно отлежаване, преди да разкрият цялата си красота, вълшебство и етеричен букет. Модерните винарски технологии вече позволяват произвеждането на достъпни по-рано във времето вина, които обаче да бъдат също толкова дълголетни, колкото и правените по традиционна технология.

Освен като Бароло и Барбареско, Небиоло може да бъде срещнат и като някое от висококачествените DOC-вина: Nebiolo d’Alba, Langhe Nebiolo или Roero. Последните може би не се отличават с толкова дълбок характер колкото едно Бароло или едно Барбареско, но също носят типичните за Небиоло аромати на чаени листа, подправки, смола и розов цвят, по-лесни са за разбиране и нямат нужда от толкова дълго отлежаване.

Извън регионите Алба и Асти, Небиоло се среща и в северната част на Пиемонт, откъдето идват DOC-вината Gattinara и Ghemme. Сортът се нарича тук Spanna и при хладния климат на по-високо разположените лозя дава по-леки, по-високо киселинни и пикантни вина. По дълголетие тези вина не отстъпват на южните си съседи. Небиоло е основният сорт и в следните DOC-вина: Boca, Sizzano, Fara, Bramaterra, Lessona, и Carema.

Valtellina в Ломбардия е единственото място извън Пиемонт, където Небиоло се отглежда в по-голям обхват – под името Chiavennasca. Най-добрите вина идват от Valtellina Superiore DOCG, от подобластите Sassella, Grumello, Inferno, Valgella и напоследък Paradiso.

Небиоло по света

Днес почти навсякъде по света винарите експериментират с Небиоло. Макар и в повечето случаи да липсват типичните и интензивни сортови аромати, някои от опитите от толкова отдалечени един от друг региони като щата Вашингтон или Кинг Вали в австралийския щат Виктория оставят отворена вратичката за бъдещи успехи.

В Северна и Южна Америка Небиоло върви с неуверени стъпки по пътя, проправен от други сортове, като Барбера и Санджовезе. Мода във вкусовете, неумение, прекалено високи добиви, липса на търпение или желание са възможни причини за неуспеха на сорта в Новия свят.

... което може би не е толкова лошо, казват заклетите привърженици на бавната и трудна, но вълшебна природа на Небиоло, които се ужасяват от факта, че някой ден могат да бъдат конфронтирани с някоя ароматна, вкусова и алкохолна “бомба” от Калифорния или Южна Австралия.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter