за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Мускат


Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното.

Четирите, притежаващи най-разнообразни цветове основни разновидности на муската принадлежат към малкото сортове, чието вино наистина има аромат и вкус на грозде.

Хамбургският Мускат и Мускат от Александрия се използват както за винопроизводство, така и за десертно грозде, като трябва да се отбележи, че първият има много по-голям успех на трапезата. Дребнозърнестият бял мускат (Muscat blanc a petits grains) е най-старият и най-висококачествен от всички. Той е благородникът в семейството, който дава силно ароматни и интензивни вина, докато Мускат отонел във всяко отношение е по-незабележимият член от фамилията.

Мускатът е най-древният сорт; първият забелязан и идентифициран като такъв в историята. Разпространен е по Средиземноморието от векове насам. Неговият интензивен, предизвикан от особено високата концентрация на монотерпени, аромат (наричан във Франция musque – като че ли наистина е напоен с мускус) е особено атрактивен за пчелите. По всяка вероятност именно мускатът е сортът, който древните гърци са наричали anathelicon moschaton, а Плиний Стари - uva apiana (пчелно грозде). Приема се, също така, че името “Мускат” идва от латинското musca – муха, която също не остава безразлична към силния му аромат.

Мускатовите вина се срещат под много различни имена, между които Moscato в Италия и Moscatel на Пиренейския полуостров. Като стилистика те варират изключително много: от свежото, слабо алкохолно, пенливо Asti, през Muscat d’Alsace и подобните нему и съобразени с модата сухи вина, до десертните, силно алкохолни вина – от 15 до 20% от Франция (Vins Doux Naturels) и Гърция. Тъй като разновидностите на муската имат в по-голямата си част тъмни на цвят гроздове и отлежаването в бъчва се прилага често при тях, цветът им също варира значително: от искрящо злато (като някои модерни Muscat de Frontignan) до плътно кафяво (австралийският Liqueur Muscat).

Хамбургски Мускат

Най-непретенциозната от всички разновидности на муската има тъмни зърна и по-голямо приложение като десертен сорт. Най-важният му атрибут е равномерността на неговите големи и блестящи черни зърна, които безпроблемно издържат транспорт на дълги разстояния. Във Франция Хамбургският мускат е на второ място сред десертните сортове след Шасла (Chasselas), а в Гърция, Източна Европа и Австралия значението му като десертен сорт е голямо.

За винопроизводството той не е особено важен - само в Източна Европа от него се произвежда леко червено вино с мускатов аромат. В Китай Хамбургският мускат, заедно с лозата Vitis amurensis, е част от родителската двойка на цяло поколение нови сортове за винопроизводство.

Мускат от Александрия (Muscat d’Alexandrie или Moscatel de Alejandria)

Мускат от Александрия е почти толкова стар сорт, колкото и Дребнозърнестият бял мускат, но дава вино със значително по-ниско качество. В топъл климат той узрява добре и дава високи добиви, но единственото му предимство е просто високата захарност. Вината от този вид мускат са обикновено силни, сладки и не особено изтънчени. Слабият мускатов аромат показва зелени, подобни на мушкато нотки, вместо трайния и интензивен аромат на Дребнозърнестия мускат.

Еднозначната липса на финес при вината от този сорт се потвърждава и от факта, че значителна част от добивите в наши дни се използват за различни от винопроизводството цели.

С най-много площи от този сорт разполага Испания. Продукцията от само половината от 40 000-те хектара се използва за вино – предимно сладък Moscatel от всякакъв вид.

Във Франция площите с Мускат от Александрия или Muscat Romain както още го наричат французите, възлизат на 3 000 хектара почти изцяло в Русийон. Най-ясно е присъствието му в Muscat de Rivesaltes, но бива добавян и към други сортове, като гренаш например, с което дава своя принос за различните Vins doux naturels от региона.

Най-известното въплъщение на Мускат от Александрия в Португалия е подсиленият и сладък Moscatel de Setubal. Произвежда се също така и лек и слабо алкохолен сух мускат.

Това правят напоследък и австралийците – чисти, приятни, сладки, но не подсилени вина.

Мускат от Александрия е преобладаващият сорт мускат в Южна Африка, а Hanepoot е тамошният му синоним. В продължение на дълги години от него са се произвеждали лепкаво-сладки, предназначени за подсилване, вина. Днес се произвеждат и по-леки, сухи вина.

В Гърция, Турция, Израел и Тунис сортът по-скоро се яде, отколкото пие.

Дребнозърнест бял мускат (Muscat blanc a petits grains)

Това е пълното име на най-старият и аристократичен мускатов сорт, притежаващ най-високата концентрация на фин, мускатов аромат, в който се преплитат нотки на портокалови цветчета и подправки.

Гроздовите зърна сорта, както подсказва и името, са много малки и кръгли. В известно противоречие с името обаче, цветът на тези зърна не винаги е бял. Има варианти със светло до тъмно червени зърна и дори зърна, чийто цвят варира от година на година. Някои от синонимите на името на сорта съдържат указания за цветът на зърната:
- gallego, giallo, Gelber Muskateller – жълт;
- Brown Muscat в Австралия е често срещаното обозначение на по-тъмните сортове.

Многобройните синоними на сорта в различните части на света са:
Muscat de Frontignan, Frontignac, Muscat blanc, Muscat d’Alsace, Muskateller, Moscato bianco, Moscato d’Asti, Moscato di Canelli, Moscatel de Grano Menudo, White Muscat, Muskadel.

NB! Ако до името “Muscat” стои някое от допълненията Alexandria, Gordo, Romain, Hamburg или Ottonel, става въпрос за някой от другите, по-нискокачествени сортове!

Дребнозърнестият мускат по всяка вероятност е най-старият известен сорт изобщо на света. Със сигурност е най-отдавна култивираният във Франция – донесен от древните гърци в областта около днешна Марсилия. В Пиемонт, Италия белият мускат е най-старият, споменаван в писмени източници сорт. В Германия е споменат за първи път през 12 век, а в Елзас – през 16 век.

Белият мускат е по-въздържан в добивите си от другите членове на фамилията, а предразположеността му към редица болести ограничава силно култивирането му. Въпреки това той е успял да си отвоюва 12-то място по разпространение сред сортовете; главно благодарение на обширните насаждения в горещите и сухи региони на Аржентина, Испания и някои от бившите съветски републики в Азия.

В Испания наричаният Moscatel del Grano Menudo се среща в ограничен размер. Повечето обозначавани като Moscatel вина са произведени от Мускат от Александрия.

В СНР (съюзът между Русия и някои от бившите съветски републики) са разпространени различни сортове мускат, преди всичко Мускат Отонел, но също така и Мускат Розе – светло червеният вариант на Белия мускат. Главно в Русия (където е наричан Тамянка), Украйна, Молдова, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан. Съществува значителен потенциал за производство на десертни вина, както се вижда от някои руски вина от началото на 20 век.

В Румъния сортът се култивира под името Tamiioasa alba, а у нас освен Тамянка, някои погрешно го наричат Мискет.

До преди 20 години Мускат Отонел дава тон в Австрия, но в началото на 80-те австрийците преоткриват потенциала на малобройните си площи с Бял мускат. Междувременно сухите и расови Мускателери от Щирия и понякога от Вахау се радват на толкова голям интерес, че площите му са в процес на увеличение.

В Унгария също доминира Мускат Отонел, с изключение на Токай, където Белият мускат доминира. Тук той е известен като Lunel или Sargamuskotali. От сравнително малките площи се приготвят сортови вина от мускат от типа Aszu (десертни вина). Ако някоя страна може да се нарече родина на Дребнозърнестия бял мускат, това е Гърция. Тук той се отглежда наред с Мускат от Александрия, но представлява главният сорт за най-строго контролираните вина от Самос, Патрас и Кефалония. Гръцкият мускат е почти винаги сладък и високо алкохолен, но за в бъдеще се очаква появяването на все повече сухи и леки варианти, замислени главно като допълнение към местната кухня.

В Италия белият мускат е познат като Moscato и е разположен на площи, възлизащи на 13 000 ха. Най-добре се възползва от него индустрията за пенливи вина. Лекото, сладко Asti и по-деликатното Moscato d’Asti, наред с много други Spumante и Frizzante варианти от Североизточна Италия показват още една страна от разнородния характер на този сорт.

Във Франция вината от Бял мускат се приближават повече до по-тежката средиземноморска школа. Многобройните и разнообразни Vins doux naturels от Русийон, като напр. Muskat de Rivesaltes, както и увеличеното търсене на златистите, подсилени с алкохол и сладки мускати от Beaumes-de-Venise, Frontignan, Lunel, Mireval и St-Jean-de-Minervois са причина за нарастването на площите с бял мускат в последно време.

В Новия свят сортът се култивира в Австралия под името Brown Muscat и Frontignac и от него се получава невероятния сладък и подсилен Liqueur Muscat, който може да отлежава дълги години.

Мускат Отонел

Както по цвят, така и по характер най-бледият член на семейството. Ароматът му е доста по-неутрален, някои биха го нарекли дори плосък, от този на Белия мускат и на Мускат от Александрия.

Склонността му да узрява рано е спомогнала за култивирането му в по-студени региони и в края на краищата го е направила доминиращ сорт в някои от тях – Елзас например. Сортът се чувства най-добре върху влажни, дълбоки почви.

Мускат отонел е доста разпространен и в Австрия, където могат да се намерят много добри екземпляри от благородно сладки вина. Това по всяка вероятност е истинското му амплоа, защото подобни добри резултати идват и от Унгария и Румъния.

Сортът е широко разпространен в Русия, Украйна, Молдова, Казахстан, и Узбекистан.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter