за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


10 въпроса за виното
... към Ясен Захариев


Кажи нещо за себе си, представи се така, както искаш да те „видят” читателите.
Нямам една Биография, а много биографии или истории. Във всички тях съм колкото главен герой, толкова и статист. Преди 37 години се е появило някакво бебе от мъжки пол, което са кръстили Ясен. После имаше едно детство, което помня накъсано и без възможност да го разкажа свързано. Следващата история е на един прекрасен пубертет с всички съпътстващи го пъпки, вълнения и ентусиазирани крясъци. След пъпчивия пубер дойде студентът по философия с цялата си глупост и самомнение. Скоро след това той се превърна в преподавател по философия с подобни качества. Някъде по средата между ученето и преподаването се появи друга история: заминах да правя вино в Калифорния. После и в Австралия. Винената история продължи с това, че през 2006 г. Яна Петкова и Ясен Бориславов ми казаха по някакъв повод:”Ще направим един клуб. Искаш ли да участваш?”.Исках. Участвах. Малко след това Стоян Геров, с когото се познавах от Австралия ме покани да дегустирам за „Винен индекс”. После започнах да пиша и дегустирам за „Бакхус”. После продължих да правя същото за DiVino, зад което всъщност стои старият екип на „Бакхус”. По всичко изглежда, че тази история още не е приключила, защото преди 10 минути Яна Петкова ме помоли да попълня този въпросник. Има и други истории, но смятам казаното за достатъчно, дори прекалено.

1. Много общо и като че ли тривиално, но все пак: какво е виното за теб?
Виното е неясният резултат от едно изкуство. Както и останалите произведения на изкуството то се „прави” с помощта на умение, талант и вдъхновение. За разлика от произведенията на изящните изкуства обаче, виното се унищожава от своите ценители. Колкото и да съзерцаваш една картина от това тя не става по-малко картина. И други хора могат да я зяпат също като теб. Едно вино обаче можеш да изпиеш само веднъж. Едва си го оценил и то вече е в стомаха ти или в дегустаторския плювалник. Вече за нищо не става. Независимо от това виното е повод за естетически оценки, разговори, книги, филми. Най-общо то е начин на общуване.

2. Кога реши, че искаш да се занимаваш с вино и кое точно те накара да го направиш?
През есента на 1999 г. Тогава за пръв път видях какво се крие в действителност зад една бутилка вино: страст, работа, умения и координация на много и различни хора. В избите по време на гроздобера мирише на живот. Ако някой се почувства уморен от живота, трябва да отиде и да работи в изба по време на кампания. Няма по-жизнеутвърждаващо нещо. Влюбих се в тази атмосфера и тя често ми липсва във философските аудитории на университета.

3. След десетилетия на значително намаляла консумация на вино, пазарът у нас като че ли се събуди през последните 7-8 години. Защо според теб и трайна ли е тази тенденция?
Трудно ми е да отговоря еднозначно на този въпрос. Нямам представа колко домашно вино се е консумирало преди и колко сега. Това е една голяма въпросителна и тук статистиката не помага. От друга страна производителите и вносителите на пазара от години се надпреварват да предлагат все повече и по-разнообразни вина, които като качество далеч превъзхождат домашното. Голямото предлагане, съчетано с достъпни цени, по-висока култура и не на последно място грижа за здравето са все фактори, които спомагат тази тенденция.

4. Притежава ли българският потребител познанието, интереса и любопитството да си купува качествено вино? Или всичко е въпрос на пари?
Все още повечето хора делят виното на бяло и червено, но през последните години се забелязва нарастващ интерес и любопитство, което е за добро. Не всичко е въпрос на пари, но те са основен фактор, който не може да се пренебрегне. Пиенето на качествени вина е възможно само при наличието на определен стандарт. От тази гледна точка, докато България е страна с преобладаващо бедно население, не можем да очакваме много от пазара на качествени вина. За качество се плаща. Това е известна истина.

5. У нас под “да работиш с вино” все още се разбира предимно винопроизводство. Професиите, свързани с другите аспекти на виното, като журналисти, пишещи за вино, сомелиери, дегустатори или винени консултанти тепърва се зараждат и често на тях бива гледано със снизхождение. В други, не по-големи от нашата и дори с по-малки традиции във винарството страни, нещата изглеждат доста по-различно. Защо според теб изоставаме в това отношение?
И това е труден въпрос. Първата и основна причина е отново сравнително малкият пазар на качествени вина. Потребителите, които имат по-специални интерес и отношение към виното са сравнително малко. Необходимо е да се премине известен критичен праг, над който повече потребители ще търсят качествени вина и ще имат нужда от хора, който да ги упътят, да ги запознаят предварително с онова, което им предстои да купят. За сега изглежда, че средният потребител все още няма нужда от подобни консултации и специалисти. Това е само един аспект от проблема. Има и други. Понякога самите журналисти, сомелиери или търговци не са добре подготвени, което допълнително създава подозрения у потребителя. Той предпочита да се оправя сам, вместо да бъде манипулиран или просто „обслужен” по мърляв начин. Снизходителното отношение на някои технолози към тези съпътстващи виното професии също е негативно и дълбоко погрешно. Не нужно да си художник, за да разбираш от изобразително изкуство. Същото е и с виното – може да си превъзходен ценител и без да можеш да правиш вино. Това се приема трудно от някои хора.

6. Прави ли се у нас вино с наистина добро и константно качество? Изобщо какво мислиш за българските вина?
Да.

7. Твоите съвети към “прохождащите” консуматори на вино? Кое е важно и кое не толкова при избора на вино?
Първо трябва да им е приятно, да изпитват удоволствие от опитването на различни вина. Да се интересуват повече от нещата, които стоят „зад” бутилката – от технологичните детайли и лозята до историята и културата на региона, откъдето произхожда виното. И много важно: никога да не се взимат прекалено насериозно. Да не гледат винаги цената. Тя е добър ориентир, но понякога няма нищо общо с качеството. Да научат да различават основните дефекти – корк, окисление, замърсяване.

8. Смяташ ли, че знаеш достатъчно за виното във всичките му аспекти? Толерантен ли си към коренно различно от твоето мнение?
Колкото повече неща научавам за виното, толкова повече разбирам колко много не знам. Претенциите ми стават все по-малки. Иначе съм определено толерантен. Никога не трябва да се забравя, че при дегустирането субективният фактор е неизбежен. Всеки може да сгафи при дегустация. Случвало ми се е неведнъж.

9. Кои са любимите ти вина?
Вкусът ми се променя и любимците се сменят. Това е неизбежно и затова е трудно да се отговори. Преди харесвах по-мощни и изразителни вина с повече алкохол. Вероятно поради работата ми в Австралия и Калифорния Такива се правят вече и у нас. Все още ги харесвам, но през последните години все по-интригуващи за мен стават по-леките и елегантни вина, в които се открива повече финес и в които качествата не се откриват на първо четене (пиене). Нужно е повече време, за да ги (п)опиташ тези вина и да ги разбереш. За пръв път по време на едно пътуване в Бургундия открих тази промяна в нагласите си. Гранд крютата на Сент-Емилион са също добър пример, както и някои от австрийските вина, които открих покрай Яна Петкова. За съжаление страдам от същия проблем, от който страда „средния потребител” на качествено вино в България. Не мога да си позволя любимите си вина. В това отношение съм късметлия, защото ги опитвам по време на работа.

10. Кое е виното, което мечтаеш да опиташ?
Това, което е направено само за мен, но което ще мога да споделя без колебание със целия свят.Прочетете още
 
Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

 
...към Петър Кирилов

Петър Кирилов е роден на 9 април 1979 година в Тополовград. През май 2002 г. завършва Университета по Хранителни Технологии в Пловдив със специалност “Инженер-технолог по напитките” със степен ... прочети


 
... към Ефросия Благоева..

...дегустатор и виножурналист. Родена в София. Завършва изкуствознание в НБУ. Член на клуб "Винен наблюдател" и един от основателите на Клуб на софийските винолюбители. ... прочети


 
... към Галина Нифору

Представяме ви първата българка, която в обозримо бъдеще ще слага пред името си титлата Wine MBA от INSEEC-Бордо ... прочети


 
... към Иван Митанкин ...

С това интервю Vinoto.com има удоволствието да запознае читателите си с една много интересна личност от света на виното. Предполагаме също така, че е и сравнително непозната за българската публика, т... прочети

 
... към Нели и Людмил Станкови, собственици на ресторант "Вишните"


Вие сте първите от интервюираните в тази рубрика, към които бихме искали да зададем и други, не съвсем “винени” въпроси, но да започнем с един съществен: ... прочети

 
... към Емил Коралов, издател на сп. "Бакхус"

B: Какво е виното за теб? ... прочети


 
... към Ясен Бориславов...

Роден през 1964 г. Образование: история и журналистика в СУ “Климент Охридски”. От 1998 година пише на винарски теми в различни издания - в. “Сега”, сп. “Бакхус”, сп. “Жената днес”, сп. “Клуб М” и... прочети

 
... към Стойчо Стоев, главен енолог на Дамяница АД

... и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter