за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


10 въпроса за виното
...към Петър Кирилов


Петър Кирилов е роден на 9 април 1979 година в Тополовград. През май 2002 г. завършва Университета по Хранителни Технологии в Пловдив със специалност “Инженер-технолог по напитките” със степен магистър. Започва професионалния си път като технолог във фабрика за високо алкохолни напитки, след което работи за кратко в компания за безалкохолни и енерджи-напитки. През септември 2003 Петър решава да замине за Калифорния и да научи повече за винопроизводството. Там той работи 8 месеца като асистент-технолог в известната винарна от Напа Вали Truchard Vineyards. През март 2005 Петър се завръща в Калифорния и започва работа като технолог в консултантската компания Vinovation Inc, където е на работа до днес (2007 година бел. ред.).

В: Какво е виното за вас?
О: Виното е моя професия, но също така удоволствие и страст. Зад всяко вино се крие история и винаги, когато опитвам дадено вино искам да разбера поне част от нея.

В: Работите на интересно и със сигурност малко познато в България работно място. Бихте ли ни разказали малко повече за него?
О: Vinovation е hi-tech-компания, която се занимава основно с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината, използвайки и технологията на обратна осмоза. Обратната осмоза е вид филтриране, при което през мембранните филтри минава само част от виното, наречена "permeate", която съдържа основно вода и алкохол, също така оцетна киселина, етилацетат и млечна киселина. Тази част, която не преминава през филтрите се нарича "retentate" и тя съдържа всички вкусови и багрилни съставки на виното. В зависимост от това какво желае клиента или технолога "permeate" може да бъде отстранен или да бъде третиран, за да се отстрани отделен елемент, който придава лош или неприятен вкус на виното. В последствие се рекомбинира с "retentate".

Ако едно вино има например проблем с висока летлива киселинност, "permeate" преминава през йонообменни колони, които задържат оцетната киселина и етилацетат. Вече пречистеният "permeate" се рекомбинира обратно с "retentate". Този процес продължава докато се достигнат желаните параметри.

Ако виното има високо алкохолно съдържание, което е често срещано тук в Калофирния поради климатичните условия, то тогава “permeate" преминава през непрекъсната дестилационна колона, при което се деалкохолизира и се получава винен спирт с алкохолно съдържание около 90% об. алк. и обезалкохолена водна част с <0.5% об. алк. Тази част се рекомбинира обратно с "retentate", при което се получава вино с понижен алкохолен градус.

Обратната осмоза е мощен инструмент, допринасящ за подобряване качеството на виното, който се използва и за концентриране на гроздовата мъст, отстраняване на дъждовна вода, концентриране на готово вино (ако е позволено от законодателството на съответната страна), пречистване на вода и мн. др.

(Повече информация има на сайта на фирмата - www.vinovation.com )

В: През последните 10 години в Европа се засилва търсенето на био, еко или органични храни, както са известни в САЩ. При виното това се изразява в особено силно желание да се подчертаят тероарните му характеристики, т.е. виното носи в себе си мястото, от което идва. Как се съвместява това, което вие работите с подобна пазарна позиция?
О: Да, наистина е така, все повече се засилва интереса на хората към биологичните и здравословни храни и продукти. Същото явление се наблюдава и във винопроизводството. Много лозови масиви за преминават от традиционен към биодинамичен принцип на обработка, в резултат на което се получава т. нар. биологично грозде. Биологичното грозде не означава автоматично биологично вино, защото всички адитиви, които се използват по време на технологичния процес трябва да са с биологичен произход и да са сертифицирани като такива. Биологичното вино изключва използването на каквито и да са сернисти съединения, което би довело до възникването на различни проблеми във виното, т.е. всичко тези производители ще имат нужда от нашата помощ, за да могат да произведат и предложат на пазара качествени биологични вина.

В: Ако имате своя собствена изба бихте ли прилагали технологията на Vinovation за вината си?
О: Абсолютно да. Мисля, че обратна осмоза е доста универсален и многофункционален тип филтрация и мисля, че всеки технолог, който е добре запознат с технологията и възможностите й би желал да я има.

В: Какъв би бил вашият коментар на твърденията, че американските вина са “кока-кола-вина” и че винената истина си остава в Европа?
О: До известна степен може да се каже, че големите компании като E&J Gallo, Kendall-Jackson Vineyard Estate, Constellation Brands Inc. и др. наистина имат някои марки, които биха спаднали към тази категория вина, но това не се отнася всички. Има много малки и средни винарни, които произвеждат наистина качествени и отличаващи се вина, които разчупват тези предразсъдъци.

Колкото до това дали “винената истина” си остава в Европа мисля, че това е малко поостаряло твърдение. Тук, в Калифорния, се произвеждат наистина висококачествени вина, които след като веднъж си опитал се запечатват в съзнанието ти за цял живот. Смятам, че и Аржентина, Чили, Нова Зеландия и Австралия също могат да се похвалят с подобни вина.

В: Ценят ли американците доброто вино?
О: Да, американците ценят и се интересуват от добро и качествено вино. За това говорят и статистиките от последните години, от които се вижда рязко покачване на консумацията на вино. В интернет има многобройни блогове за вино с огромна посещаемост, хората научават все повече за вината и различните технологии и новости във винарската индустрия.

В: Имате ли клиенти в България?
О: Ами все още не, но се надявам, че в бъдеще и това ще стане. Българските винарни ще трябва да започнат да търсят алтернативни технологии за производство на все по-качествени вина, ако искат да се реализират на европейския и световен пазар.

В: Наблюдавате ли развитието на българското винопроизводство през последните 4-5 години и ако да вашият коментар за посоките, в които се развива то?
О: Да, имам бегло наблюдение върху винопроизводството в България и мисля, че то върви в правилната посока. Забелязвам, че се построиха доста нови малки и средни винарни, което дава предпоставка за развитието на винения туризъм. Инвестираха се доста средства в машини, оборудване и технологии. От важно значение е изграждането на нови лозови масиви, което е фактор с огромно значение за бъдещото винопроизводство в България. Основното, на което трябва да заложат българските винопроизводители е качеството за сметка на количеството и може би тук ще има нужда от консултанти от други страни, които със своите познания и опит биха помогнали да се реалзира това.

В: Кои са любимите ви вина?
О: Малко труден въпрос, не мога да кажа, че имам любими вина. На този етап интерес за мен представляват нетрадиционните сортове (в Америка бел. ред.) като Roussanne и Vеrdelho от белите и Barbera и Tempranillo от червените.

В: Кое е виното, което мечтаете да опитате?
О: Не мисля, че имам мечта да опитам някое вино, но за мен би представлявало голям интерес да дегустирам вина над 500 долара и да се опитам да разбера кое ги прави толкова скъпи и дали наистина си заслужават цената.Прочетете още
 
... към Ясен Захариев

Кажи нещо за себе си, представи се така, както искаш да те „видят” читателите. ... прочети


 
Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

 
... към Ефросия Благоева..

...дегустатор и виножурналист. Родена в София. Завършва изкуствознание в НБУ. Член на клуб "Винен наблюдател" и един от основателите на Клуб на софийските винолюбители. ... прочети


 
... към Галина Нифору

Представяме ви първата българка, която в обозримо бъдеще ще слага пред името си титлата Wine MBA от INSEEC-Бордо ... прочети


 
... към Иван Митанкин ...

С това интервю Vinoto.com има удоволствието да запознае читателите си с една много интересна личност от света на виното. Предполагаме също така, че е и сравнително непозната за българската публика, т... прочети

 
... към Нели и Людмил Станкови, собственици на ресторант "Вишните"


Вие сте първите от интервюираните в тази рубрика, към които бихме искали да зададем и други, не съвсем “винени” въпроси, но да започнем с един съществен: ... прочети

 
... към Емил Коралов, издател на сп. "Бакхус"

B: Какво е виното за теб? ... прочети


 
... към Ясен Бориславов...

Роден през 1964 г. Образование: история и журналистика в СУ “Климент Охридски”. От 1998 година пише на винарски теми в различни издания - в. “Сега”, сп. “Бакхус”, сп. “Жената днес”, сп. “Клуб М” и... прочети

 
... към Стойчо Стоев, главен енолог на Дамяница АД

... и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter