за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


10 въпроса за виното
... към Галина Нифору


Представяме ви първата българка, която в обозримо бъдеще ще слага пред името си титлата Wine MBA от INSEEC-Бордо

Родена в Стара Загора. Завършва ВИХВП в Пловдив, след което следва едногодишен стаж в избата “Paumanok” в Лонг Айлънд, САЩ. От 1999г. живее в Гърция и работи в Geopоniki – семейна консултационна фирма в областта на лозарството и винарството. Член на Cellier Wine Club в Атина. След завършването на магистърската степен в Бордо й предстои стаж в Белведере- България. Омъжена, с една дъщеря.

В: Какво е виното за теб?
О: За мен виното е традиция, вдъхновение, емоция. Нещо, без което живота би бил скучен и сив. Бих го сравнила с любовта!

В: Кога реши, че искаш да се занимаваш с вино и кое точно те накара да го направиш?
О: Реших да уча във ВИХВП-Пловдив под въздействието на баща ми. Имахме лозе, което беше неговото хоби, нещо като втори живот. В правенето на вино съчетаваше традицията и научния подход, тъй като двамата с майка ми бяха инженер-химици и разбираха, че виното е жив организъм; обясняваха ми как се ражда, развива и умира. Като се връщам назад в спомените си, пред мен изникват лозята на Чирпан; веселбите около гроздобера и Трифон Зарезан; дядо ми, който с любов се грижеше за всяка лозичка; буретата с вино; усмивките на родителите ми – все неща, които са повлияли на избора ми.

В: Учиш във винарската Мека – Франция – завършвайки Wine MBA в Университета в Бордо. Разкажи нещо повече за следването там: условията за прием; най-доброто, най-лошото; най-важното, което научи там....
О: Това е една сбъдната мечта, която не ми даваше мира от 10 години! Преди да започна работа в Домейн Менада Стара Загора, имах щастието да живея около една година във Виена, където виното присъства в живота на хората по доста по-различен начин от познатия у нас. Самата култура на виенчани като че ли ме възпита да търся съвършенството във всичко, с което се захвана. А може би и чирпанският ми ген, да не се предавам и да вървя напред.

И така, след доста перипетии по широкия свят, ето ме в Бордо, в компанията на 27 винени ентусиасти от целия свят, всички обединени от любовта към виното.
По-конкретно за приемането: курсът на INSEEC-Bordeaux Wine MBA е отворен за всички завършили икономическо образование или енология, владеещи френски и английски, тъй като обучението се провежда на двата езика. Има тест за нивото на владеенето им и събеседване, което е определящо за приемането на кандидатите. Както във всички уважавани учебни заведения и тук мотивацията е много важна. Щастлива съм, че ме приеха и че съм първата българка във Wine MBA. Преподават ми едни от най-изявените специалисти във винарския бранш. Ще цитирам имена като Jean-Francois Ley – маркетинг директор на ВИНЕКСПО и CEO на Chаteau Latour; Frederic Julia - CEO на Verdumne Consulting; Isabele Lurie – член на борда на директорите на Перно Рикар и др.

Обучението е повече бизнес ориентирано, като се ползва опита на “големите” в бранша. Наред с това, посещенията и дегустациите на митичните Chateaux Latour, Chateaux Margeaux, Lynch-Bages и други ще останат незабравими за мен. Не е случайно, че в Бордо се произвеждат едни от най-добрите вина в света – това е въпрос на хилядолетна история, традиция и култура.

В: Консумацията на вино у нас е спаднала значително през последните десетилетия. Защо според теб? Забравихме ли ние, българите, да пием вино и ще се промени ли това в обозримо бъдеще?
О: Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото от десет години не живея в България (следя доколкото е възможно развитието на бранша), но намаляването на консумацията на вино в страните-производителки е световен процес (с изключение на САЩ и Италия). Другото е, че в България се консумират големи количества домашна вино, което за съжаление не е на ниво. Крайно време е хората да се разделят с мита “домашно вино= качество”. Мисля, че до 15-20 години този феномен ще отшуми по простата причина, че няма да има кой да го произвежда. От друга страна, всички ние, които сме свързани с виното, трябва да го популяризираме.

В: На българския пазар френските вина имат, за съжаление, репутацията на прекалено скъпи и некачествени. Твоето мнение и как можем да променим това?
О: Скъпи – да, но кои? Говорейки за Бордо, не можем да сравняваме вината от Grande crus classes, като Lafite, Rotshild, Margeaux, Haut –Brion и пр. с обикновените вина на Бордо! Това е недопустимо! Едните са институция, а другите не се различават по нищо от обикновените вина, направени в която и да е точка на света. Като цяло трябва да се прави разлика между вината от Стар и Нов свят. При класните вина от Стария свят е важен тероарът, годината. Тези вина не нуждаят от маркетинг, те се продават още en primeur, цените са спекулативни, играе се като на борсата .. Всяка година в началото на април идват търговци от целия свят да дегустират тези вина, знае се отвсички дали годината е била добра и от това зависи много определянето на цената.

Що се отнася до другите френски вина, вносителите в България трябва да бъдат много внимателни и да се консултират със специалисти, защото в крайна сметка доверието на консуматора може много лесно да се изгуби, а то е определящото за успеха на бизнеса.

В: У нас под “да работиш с вино” все още се разбира предимно винопроизводство. Професиите, свързани с другите аспекти на виното, като журналисти, пишещи за вино; сомелиери; дегустатори, които не са енолози или винени консултанти тепърва се зараждат и често на тях бива гледано със снизхождение. В други, не по-големи от нашата и дори с по-малки традиции във винарството страни, нещата изглеждат доста по-различно. Защо според теб изоставаме в това отношение?
О: Въпросът пак опира до културата. Това, което се случва у нас е отнело на западната цивилизация стотици години. Не можем да надскочим себе си. Все пак мисля, че се работи в правилната посока. Създаването на винени клубове, списания за вино, отразяването на всички прояви, свързани с виното са все неща, които работят за популяризирането на винената и гастрономическа култура, защото не бива да забравяме, че те вървят ръка за ръка. За сравнение вземам Гърция, с която като манталитет и история имаме много общи черти. Те успяха за няколко години да излъчат сомелиери, които са между топ-десет сомелиерите в света. Също така, от Гърция е и единственият Master of Wine на Балканите – Константинос Лазаракис. Всички, които се интересуват професионално от вино знаят какво означава Робърт Паркър или Джансиз Робинсън да пишат за теб!

В: Как се чувства една жена в поредния доминиран от мъже бранш:-)? Случвало ли ти се е да не бъдеш вземана на сериозно само поради факта, че си жена? Имаш ли наблюдения кой има по-добър нос за вино - мъжете или жените?
О: Никога не съм страдала от подобни комплекси, нито съм усещала някакво пренебрежение от страна на мъжете колеги. Мисля, че за всички, които гледат професионално на нещата, полът няма никакво значение. А жените в бизнеса никак не сме малко!! Що се отнася до носа, мисля, че това е строго индивидуално.

В: Твоите съвети към “прохождащите” консуматори на вино? Кое е важно и кое не толкова при избора на вино?
О: Основното и най-важно, според мен, е любопитството; желанието да усетиш нови вкусове. Имам приятелка, която смея да твърдя, че се запали за виното покрай мен. Където и да се намираше, ми се обаждаше за съвет при избора на вино, понякога и през нощта, защото например тя е в гръцка таверна и нищо не разбира от гръцки вина! Винаги съветът на специалист е добро начало за вълнуващото пътешествие във винения свят.

В: Кои са любимите ти вина?
О: Това е може би най-трудният въпрос. Като че ли съм привърженик на вината от Стария свят, по специално френските. Имах възможността да се потопя в духа на Бордо (който като производство и площ на лозята е точно колкото България) и да дегустирам едни от най-елегантните вина от тази прочута област. Ще изброя Chateau Latour, Margaux, Chateau Pichon–Longueville–Baron и много други, разбира се. Имам особена слабост към някои марки шампанско: Veuve Cliquot, Bolinger, които съчетавам с храна и изпитвам невероятно удоволствие, не мога да подмина и класиката Sauternes- fois gras, макар, че един Токай с прекрасния си баланс между сладост и киселини също води до неповторима наслада! Преди няколко дни бях в Португалия и открих за себе си тази страна като вкус и като усещане. Вината на Дуро, Дао, и разбира се невероятният 2003 Vintage Порт, което според специалистите се e доближава до реколта 1963…

В: Кое е виното, което мечтаеш да опиташ?
О: Виното, което се надявам да създам и което да бъде оценено с поне 95 точки от Wine Spectator! Купила съм едно местенце в едно българско слънчево село, за което не искам да говоря предварително…Прочетете още
 
... към Ясен Захариев

Кажи нещо за себе си, представи се така, както искаш да те „видят” читателите. ... прочети


 
Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

 
...към Петър Кирилов

Петър Кирилов е роден на 9 април 1979 година в Тополовград. През май 2002 г. завършва Университета по Хранителни Технологии в Пловдив със специалност “Инженер-технолог по напитките” със степен ... прочети


 
... към Ефросия Благоева..

...дегустатор и виножурналист. Родена в София. Завършва изкуствознание в НБУ. Член на клуб "Винен наблюдател" и един от основателите на Клуб на софийските винолюбители. ... прочети


 
... към Иван Митанкин ...

С това интервю Vinoto.com има удоволствието да запознае читателите си с една много интересна личност от света на виното. Предполагаме също така, че е и сравнително непозната за българската публика, т... прочети

 
... към Нели и Людмил Станкови, собственици на ресторант "Вишните"


Вие сте първите от интервюираните в тази рубрика, към които бихме искали да зададем и други, не съвсем “винени” въпроси, но да започнем с един съществен: ... прочети

 
... към Емил Коралов, издател на сп. "Бакхус"

B: Какво е виното за теб? ... прочети


 
... към Ясен Бориславов...

Роден през 1964 г. Образование: история и журналистика в СУ “Климент Охридски”. От 1998 година пише на винарски теми в различни издания - в. “Сега”, сп. “Бакхус”, сп. “Жената днес”, сп. “Клуб М” и... прочети

 
... към Стойчо Стоев, главен енолог на Дамяница АД

... и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter