за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


10 въпроса за виното
... към Иван Митанкин ...


С това интервю Vinoto.com има удоволствието да запознае читателите си с една много интересна личност от света на виното. Предполагаме също така, че е и сравнително непозната за българската публика, тъй като, както често се случва с интересните личности от български произход, не живее в България.

На мнение сме, че някои пасажи от интервюто са особено полезно четиво за българските ресторантьори.

Представяме ви Иван Митанкин.

Иван Митанкин е роден на 14 ептември 1973г. в София, зодия Дева. Живее в Ню Йорк от 1995г. През март 1999г. завършва сомелиерски клас към “The sommelier society of America”. От август 1999г. работи в един от най-престижните ресторанти в Ню Йорк - Bayard’s - като сомелиер и директор по вината. През юли 2005г. кандидатства пред “American chapter of master sommeliers” за титлата “Master sommelier” . Успешно завършва първо ниво на обучението. Участник е в националния конкурс на Америка "Best Young Sommelier Competition 2005" и в момента се подготвя за участието си през месец октомври.
Успоредно с това, Иван Митанкин е създател на няколко коктейла, един от които - Lavender Martini - е поместен в книгата на "Cocktails in New York" на издателство “Rizzoli”.

В: Какво е виното за теб?
О: За мен виното е страст, която се превърна в моя кариера. То е част от нашата история и с всяка отпита чаша се връщам назад във времето – какво се е случило през годината на производство на виното, кой го е правил и през колко ръце е преминало то, докато стигне до тази чаша. Виното е като машина на времето – навява спомени, свързани с приятни емоции.

В: Кога реши, че искаш да се занимаваш с вино и кое точно те накара да го направиш?
О: От ранна възраст имам спомени от домашната изба на прадядо ми. Помня миризмата на бъчвите в мазето. През годините този първоначален интерес прерасна в нещо повече и работейки в ресторантския бизнес в Ню Йорк, през 1999 г. реших да направя виното моя кариера.

В: Живееш и работиш в САЩ и по-точно в Ню Йорк. Какви са твоите наблюдения върху винената култура на нюйоркчани, отношението им към виното, колко и какво вино пият?
О: По принцип американецът предпочита да изпие една бира, отколкото чаша вино, но големият град променя навиците. В това отношение нюйоркчани стават все по-изискани. За някои от тях виното означава престиж, специално ако говорим за вина между 2000-3000 $, като Chateau Latour 1982 или Chateau Petrus 1982. За други е повод за празнуване. Много интересни са тенденциите във виното, те се движат на етапи. Така например, преди десетина години беше много модерно да се пие White Zinfandel. След това трона бе превзет от мерлото. В момента има бум на пино ноар и совиньон блан от Нова Зеландия.

В: Опиши ни един твой работен ден.
О: Денят ми започва с огромна доза кафе. Екипът ми в ресторанта е от около 35 човека, а в сезона, който започва от края на септември до Нова Година тази цифра скача до 45-50. Ежедневно правя по две оперативки, на които говоря за обслужването в залите ни (ресторантът е на 3 етажа), за нови тенденции, нови вина или напитки. Следобед е времето, през което дегустираме вина за листата ни. Това го правя 2-3 пъти в седмицата. Следва дневна ревизия-отчет на продадените вина от предишната вечер и зареждане. Специално внимание обръщам на точността и акуратността на винената листа. В момента имам около 1350 вида (наименования) в нея. Основната част от моя ден е dinner service – вечерята. Това е сцената, на която имам възможност да покажа уменията си – да препоръчам вина, да направя нови контакти и да асистирам на моя екип.

В: Как се чувстваш в един понякога доста елитарен бранш? Случвало ли ти се е например да не те вземат на сериозно само поради факта, че си българин?
О: Не съм имал проблем заради това, че съм българин. Естествено, както във всеки бизнес началото е трудно. Професионално се занимавам с вина от 26-годишен (завърших първия си сомелиерски клас през 1999 г.) и бях сравнително "младок" в бизнеса. Нямах проблем да препоръчвам вина, освен в началото, когато ставаше въпрос за много скъпи вина и клиентите ме гледаха с удивление: млад, пък знае какъв вкус има това вино!

В: Да се върнем в България. Притежава ли българският потребител познанието, интереса и любопитството да си купува качествено вино? Не всичко е въпрос на пари...
О: Имайте предвид, че виното стана популярно питие в САЩ едва към края на 70-те, началото на 80-те години. Но все още, когато излезеш извън големите градове, повечето хора пият бира и уиски. Смятам, че в България потребителят има нужда от повече информация, за да разшири познанията си за вината и това да му помогне в избора му.

В: У нас, в България, под “да работиш с вино” все още се разбира предимно винопроизводство. Професиите, свързани с другите аспекти на виното, като журналисти, пишещи за вино; сомелиери; дегустатори, които не са енолози или винени консултанти тепърва се зараждат и често на тях бива гледано със снизхождение. В други, не по-големи от нашата и дори с по-малки традиции във винарството страни, нещата изглеждат доста по-различно. Защо според теб изоставаме в това отношение?
О: Моето мнение е, че в България на ресторантьорството се гледа с друго око и всички професии в този бранш се смятат за не толкова престижни. От друга страна, българинът сам по себе си е експерт по всичко, защо му е някой друг да му препоръчва вина... Но мисля, че е само въпрос на време, за да се приемат на сериозно професиите, свързани с виното.

В: Твоите съвети към “прохождащите” консуматори на вино? Кое е важно и кое не толкова при избора на вино?
О: Започнете да дегустирате вина от т. нар. “noble” гроздови сортове. От белите вина това са совиньон блан и шардоне, а от червените – каберне совиньон и мерло. След като добиете представа какъв е вкуса и аромата на даден сорт, започнете с вина от специфичен район и специфичен производител. При избора на едно вино е важно да се има предвид каква е била реколтата. При много добра година дори по-евтините вина, които се правят повече за количество, имат много добри качествени характеристики. Цената не трябва да влияе на избора ви, тя не винаги е критерий. Но винаги, когато имате възможност, се консултирайте със сомелиер или експерт, който да ви насочи към правилния избор. Аз винаги се осланям на препоръка в случаите, когато не съм запознат с определен производител.

В: Кои са любимите ти вина?
О: Любимите ми вина са много, но на първо място за мен това са червените от Бордо: Pauillac, St. Julien, Margaux и Pomerol. Обожавам елегантните вина от Бургундия: Corton Charlemagne или Meursault за бели, Gevrey-Chambertin и Clos de la Roche за червени.

В: Кое е виното, което мечтаеш да опиташ?
О: Българско вино, което на сляпа дегустация да поставя наравно с вината на Франция, Италия, Испания, Америка.Прочетете още
 
... към Ясен Захариев

Кажи нещо за себе си, представи се така, както искаш да те „видят” читателите. ... прочети


 
Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

 
...към Петър Кирилов

Петър Кирилов е роден на 9 април 1979 година в Тополовград. През май 2002 г. завършва Университета по Хранителни Технологии в Пловдив със специалност “Инженер-технолог по напитките” със степен ... прочети


 
... към Ефросия Благоева..

...дегустатор и виножурналист. Родена в София. Завършва изкуствознание в НБУ. Член на клуб "Винен наблюдател" и един от основателите на Клуб на софийските винолюбители. ... прочети


 
... към Галина Нифору

Представяме ви първата българка, която в обозримо бъдеще ще слага пред името си титлата Wine MBA от INSEEC-Бордо ... прочети


 
... към Нели и Людмил Станкови, собственици на ресторант "Вишните"


Вие сте първите от интервюираните в тази рубрика, към които бихме искали да зададем и други, не съвсем “винени” въпроси, но да започнем с един съществен: ... прочети

 
... към Емил Коралов, издател на сп. "Бакхус"

B: Какво е виното за теб? ... прочети


 
... към Ясен Бориславов...

Роден през 1964 г. Образование: история и журналистика в СУ “Климент Охридски”. От 1998 година пише на винарски теми в различни издания - в. “Сега”, сп. “Бакхус”, сп. “Жената днес”, сп. “Клуб М” и... прочети

 
... към Стойчо Стоев, главен енолог на Дамяница АД

... и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2018, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter