за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


По света
Испания


Испания е страна, белязана от радикални по отношение на виното промени. Третата по големина държава в Европа има повече лозя от всяка друга страна и дори един път и половина повече от Италия и Франция заедно. По производство обаче е едва на трето място. Сухият и горещ климат на Испания е главната причина 1,4 милиона хектара площи да произвеждат само 35 мил. хектолитра вино на година, а средните добиви от хектар да са невероятно ниски - около 25 хектолитра.

География и климат
Испания заема по-голямата част от Пиренейския полуостров; тя се простира от Пиренеите на север, които представляват границата й с Франция, до отдалечения само на 15 км от Африка Гибралтарски проток на юг. Доминираща геоложка форма на Пиренейския полуостров е обширното плато, което заема голяма част от Централна Испания. Височината на наричаното на испански meseta плато варира между 600 и 1000 м, с лек наклон в западна посока. Мощни планински вериги -Кордилерите- образуват естествени граници между отделните региони на Испания. Северното крайбрежие на страната от Галисия до Пиренеите е сравнително студено и влажно и не се отличава с големи климатични разлики. Високите върхове на Пиренеите предпазват по-голямата част от страната от студените и дъждоносни северозападни ветрове. Областта Риоха, намираща се по горното течение на р. Ебро например, е защитена по този начин от влиянията на Бискайския залив и ако по Баското крайбрежие валежите възлизат на 1500 мм, то в Риоха, близо до гр. Харо, те са само 450 мм.

Испанският климат става все по-екстремен с приближаване до Централното плато. Тук зимите са дълги и студени и температурите редовно падат много под нулата. Лятото е изключително горещо, често с температури от над 40°С. Валежите са оскъдни - под 300мм - и сушата е постоянен и вездесъщ проблем за селското стопанство в тази част на Испания. Понякога през пролетта и есента падат обилни валежи, които причиняват наводнения.

На изток и на юг от Централното плато климатът постепенно преминава под влиянието на Средиземно море и се отличава с дълго, топло лято и мека зима.

Най-горещата точка на Испания е долината на р. Гуадалкивир в Андалусия, северно от Сиера Невада. Там температурите през лятото се покачват до 45°С.

Лозарство
Добивите в Испания са забележително ниски: често под 20 хл/ха, което представлява около една десета от тези в италианските DOC-области. Главните виновници за това са климатът и броят и възрастта на лозите. В повечето части на Централна и Южна Испания например лозите са на значително отстояние една от друга за по-добро справяне с летните горещини. Гъстотата на насажденията варира между 1200 и 1660 лози/ха. За сравнение: това е 1/8 от обичайната гъстота в Медок, Бордо или Кот д’Ор, Бургундия.

Горещият климат има и някои предимства. Най-същественото е почти пълното отсъствие на болести по лозята.

Напояването е една от значителните промени в испанското лозарство, за които споменахме в началото на материала. През 1996г., след невероятните горещини от 1994 и 1995г., то е официално разрешено. С помощта на капковото напояване добивите се увеличават значително. Това води със себе си и до значително нарастване на насажденията през 90-те години. Резултатът от тези две промени е друга промяна - в качеството на виното. За съжаление тя не е положителна.

Сортове
Испанците твърдят, че притежават около 600 различни сорта грозде. 80% от площите обаче се заемат от не повече от 20. След катастрофата с листната въшка от края на XIX век в страната се предпочитат приспособени към местните условия сортове.

- Airen (Айрен) е най-широко разпространеният в Испания, а оттам и в световен мащаб сорт. Айрен не се притеснява от сушата и заема огромни площи в Централна Испания - около 370 000ха, което е два пъти повече от тези на всеки друг сорт. В миналото от него са получавани главно суровини за конячната индустрия и не особено качествени, лесно оксидиращи вина за баровете и кафенетата. При грижлива обработка обаче сортът определено е в състояние да произведе макар и скромни и обикновени, но освежаващи вина.

- На второ място по площи се намира тъмният Garnacha (Гарнача) – 170 000 ха, главно в северните части на страната. Той е разпространен във ветровити и студени области, преди всичко в Навара, в Риоха Баха, Арагон, и части от Каталония, където дава както солидни и тежки червени вина, така и свежи, плодови розета.

- Bobal и Monastrell (във Франция Mourvedre) са разпространени главно в Леванте върху площ от около 100 000 ха. И двата сорта дават тежки, силно алкохолни вина и от време на време по-леки, сухи розета.

- Сортът с най-голямо значение за производството на качествени червени вина е Tempranillo (Темпранийо). Под синонимите Cencibel, Ull de Llebre и Tinto Fino той заема около 33 000 ха в почти всички лозаро-винарски области на Испания.
За Темпранийо и интересните вина от него е предвидена специална статия.

- По-значителни бели сортове, освен Айрен, са сортовете за шери Паломино (срещаш се в Херез, Руеда и части от Галисия) и Педро-Хименез (в Монтийа-Морилес и Малага). Белият сорт Macabeo (нар. още Viura) се култивира интензивно в Риоха и Каталония, най-вече в Пенедес, където заедно с другите два сорта Parellada и Xarel-lo се преработва в прочутото испанско пенливо вино Cava. Висококачествени бели сортове, които в последно време се радват на увеличаващо се разпространение са Albarino (Албариньо) в Галисия и Verdejo (Вердехо) в Руеда.

- Някои интернационални сортове също могат да се похвалят с добро присъствие в сортовата палитра на испанското винопроизводство. Каберне совиньон, мерло и шардоне играят все по-значителна роля в Каталония, Сомонтано, Навара и дори Кастилия и Леон.

Качествена пирамида на испанското вино
Подобно на другите страни-членки на ЕС и Испания е съгласувала законите си с общоевропейските предписания. Испанският закон за виното определя четири степени на качеството, които се управляват от Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO) със седалище в Мадрид. Законът определя разрешените лозарски и винарски техники, сортовете и начина и продължителността на отлежаване на вината от определената качествена степен. Някои автономни области като Каталония управляват самостоятелно наименованията си за произход. Каталония има 9 DO-области – повече от всички останали автономни региони на Испания.

Vino de Mesa (VdM) или трапезното вино е най-ниската степен от пирамидата. Към нея принадлежат всички вина от некласифицирани лозя, както и вина, които са били “понижени”, когато не отговарят на изискванията на закона за по-високите степени.
NB! В Испания, подобно на Италия, вниманието към трапезните вина не е излишно. Някои от най-висококачествените и реномирани испански вина се бутилират като трапезни!

Vino de la Tiera (VdlT) или регионалното вино е обозначение, което важи за вино от даден регион, доколкото производителят спазва определени в закона условия. Испанският еквивалент на френските Vin de Pays.

Denominacion de Origen (DO) е степента, която регулира контролираните наименования за произход. Всяка DO-област разполага със собствена инстанция (Consejo Regulador), която следи за спазването на изискванията по отношение на лозарството и винарството. Отново подобно на Италия и в Испания значението на DO-областите бива преексплоатирано и в началото на 1998г. има 53 DO-области, в рамките на които влизат ¾ от лозята на страната. Вината от тези многобройни DO-области показват значителни разлики в качествено отношение и потребителят започва да се ориентира все по-трудно в тази категория. Освен това, от пренасищането на качествената категория страдат висококачествените вина, за които бива създадена и най-високата качествена категория Denominacion de Origen Calificada (DOCA). Риоха е първата и единствена досега област, която е отличена с тази степен.

От 60-те години насам винопроизводството също претърпява радикални промени. Стоманените резервоари, преди рядко явление, сега са повсеместно разпространени и най-добрите изби разполагат с техника за контролиране температурата при ферментацията. При червеното вино традицията за отлежаване в малките дъбови бъчви – барик – продължава да се спазва. Предпочитаният от испанските винари дъб е американският, който е не само доста по-изгоден от френския, но и придава на вината по-интензивен аромат. Най-вече вината от Темпранийо реагират много добре на отлежаване в нови барици.

Отлежавалите в барик испански червени вина носят обикновено обозначенията Crianza, Reserva или Gran Reserva, които предполагат различна продължителност на отлежаването в бъчва или бутилка, преди виното да може да бъде продавано.

Лозаро-винарските райони на Испания, за по-важните от които ще ви предложим отделни материали, са: Андалусия, Арагон, Балеарски острови, Галисия, Естремадура, Канарски острови, Каталония, Кастилия и Леон, Кастилия-ла Манча, Леванте, Мадрид-Мондехар, Навара, Риоха.Прочетете още
 
Аржентина

Със своите над 200 000 хектара Аржентина се нарежда сред десетте най-големи лозарски нации на света. Тя е най-големият винопроизводител на Южна Америка и, подобно на Чили, през последните двайсет... прочети


 
Израел

Материалът е публикуван първоначално на сайта Divino.bg и се публикува тук с любезното му съгласие. ... прочети


 
Чили

Един от най-значителните износители на сортови вина в световен мащаб, най-дългата и тясна страна на света, приютила в себе си най-сухата пустиня; страната, останала пощадена от най-голямото зло въ... прочети


 
Новият свят: обетованата земя на виното?

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Нова Зеландия

Освен страна със зашеметяваща и поразително красива природа, Нова Зеландия е и най-южната винопроизвеждаща страна на Земята. Комбинацията от климат, география и човешки умения ражда на двата остро... прочети


 
САЩ

Съединените американски щати са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света. Вино, стафиди и трапезно грозде идват от общо над 311 000 хектара площи, а като потребител страната е сериозен ... прочети

 
Barrique

“Барик” е дума, която често се споменава във връзка с характера или начина на производство на дадено вино. Съвременният, обобщаващ, контекст на думата служи за обозначаване на факта, че виното е ф... прочети


 
Южна Африка

Мнозинството от хората не мислят за Южна Африка като за люлка на винарството. Фактът, че там изобщо се произвежда вино може би звучи изненадващо, освен за професионалистите или за по-любопитните цени... прочети

 
Германия

Германия е една от най-самостоятелните и независими винарски страни. Немските вина и ... немските проблеми са уникални по рода си. Винарството в Германия е малък, но престижен клон от селското сто... прочети


 
Португалия

Интересна подробност от виненото досие на Португалия е, че в продължение на дълги години тя е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото заради... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2020, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter