за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


По света
Гърция


Гърция е най-древната и най-богатата на традиции винарска страна - още преди повече от четири хилядолетия виното е познато по тези земи. Древните гърци почитали виното като божествена напитка, подарена им от бог Дионисий. Легендата разказва, че Дионисий се ражда от връзката между Бащата на боговете Зевс и простосмъртната Семела. Без да има вина за това, Дионисий си навлича омразата на зевсовата съпруга Хера, която на няколко пъти заповядва да го убият. Когато начинанието й най-сетне успява, от още биещото му сърце богинята Атина създава първата лоза и затова древните елини твърдо вярвали, че пиенето на вино ги доближава до боговете.

Поради планинския релеф на страната земята за лозарство е рядка и много скъпа. Само половината от произведеното грозде се използва за вино, останалата част се отправя към пазара под формата на стафиди и десертно грозде. Площите се разпределят приблизително по следния начин:
- около 74 000 хектара за винопроизводство;
- около 80 000 хектара за десертно грозде.

Винопроизводството, подобно на френското, е базирано на контролирания произход и е строго разпределено в региони с контролирани наименования за произход– Appelation d’Origine Controlee. Макар и на пръв поглед да изглежда, че гърците просто са “заели“ френската система за качество, не е точно така. Гръцката система има зад гърба си хилядолетна традиция. Още през 5 в. пр. н. е. е била предвидена глоба за всеки, който продава обикновеното си вино като вино от Тасос! На бъчвите от Тасос са били поставяни специални печати за предотвратяване на всеки опит за измама.
Гърците ползват френските наименования само защото езикът и азбуката им не са особено лесни за разбиране от останалия свят.

Днес качествените вина в Гърция получават едно от следните обозначения: Onomasia Proelefseos Anoteras Poiotetos (O. P. A. P.) – за качествени сухи вина и Onomasia Proelefseos Elenchomenis (O. P. E.) – за висококачествените ликьорни вина.

Климат, релеф и почви

Разнообразните географски и климатични условия в различните винарски региони на Гърция създават пъстра палитра от възможно най-различни вина. Климатът и почвите са отговорни и за това, едни и същи сортове да дават сравнително различни резултати. Така например, най-южните части на страната – о. Крит – са много горещи и сухи; гроздето получава достатъчно слънце и беритбата започва обикновено още през месец август. В северните части, където климатът е сравнително по-студен и по-влажен и зимата е студена, беритбата започва през втората половина на септември и продължава и през октомври. Въпреки големите климатични различия, географското положение и геоложките структури на Гърция я правят изключително подходяща за лозарство и винарство. На много места почвите са с вулканичен произход и крият в недрата си мрамор и варовик. Голяма част от страната се отличава с планински релеф, само около 20% от лозята се намират на равнинни терени. Разликата във височината между крайбрежните лозя и тези в планинските райони достига до 1000 м.

Мек климат, подходящи почви и над 3000 часа слънчево греене създават идеалната атмосфера за производството на вина от всякакво качество. В Гърция има 28 района с контролирано наименование за произход, разпределени в 10-те лозаро-винарски района: Македония-Тракия, Тесалия, Епир, Пелопонес, Йонийски острови, Крит, Цикладски острови, Егейски острови, Додеканес, Средна Гърция.

Сортове

По повод броя на отглежданите в Гърция сортове философът и поет Вергилий пише, че е по-лесно да преброиш песъчинките на брега на морето, отколкото сортовете в Гърция. До ден-днешен в страната на Зевс и Дионисий се отглеждат над 300 сорта – предимно местни, някои от тях споменавани още в античната литература.

Ето някои от по-известните и със сигурност непознати за повечето от нас сортове:

Бели сортове. Един от най-благородните сортове в Гърция е Асиртико. От него, главно на Санторини, се правят ароматни, свежи бели вина. Напоследък сортът се засажда и в по-северните части на страната – Халкидики.

От Антири, който се среща в цяла Гърция, се произвеждат ароматни, плодови и меки вина.

Малагуса е много стар, в миналото като че ли позабравен бял сорт, към който винарите отново обръщат вниманието си.

Мосато или Москато отговаря на френския Muscat Blanc a Petits Grains (познат в България като дребнозърнест бял мускат или тамянка) и се среща главно на Самос, Лемнос, Патрас и Кефалиния. От него се произвеждат ароматни ликьорни и сладки бели вина.

Мошофилеро е също ароматен сорт, чийто зърна имат розов цвят. Вината, получени от него са подобни на траминера, особено от областта Мантиния в Пелопонес.

Робола е ранозреещ бял сорт и властва на Йонийските острови и в Кефалиния, където дава едно от най-добрите гръцки бели вина.

Родитис е белият сорт на Пелопонес. От неговите розови на цвят гроздови зърна се произвеждат известните вина от Патрас; участва и в производството на Рецина. Родитис се среща и в планинските райони на Северна Гърция.

Саватиано е другият сорт за Рецина, което го прави най-разпространеният сорт в Гърция. Той заема около 15% от насажденията и се среща предимно в Средна Гърция, най-вече в Атика.

При червените сортове освен интернационалните сортове като каберне совиньон, мерло и пино ноар, се срещат и местните мавродафне, агиоритико и ксиномавро.

Мавродафне (в превод “черен лавров лист”) се среща в цяла Гърция и е добра основа както за качествени червени вина, така и за едноименните ликьорни вина от Патрас. Както подсказва името на сорта, вината от него са с плътен червен до черен цвят.

Агиоритико (или още “Гроздът на Св. Георги” ) се използва за висококачественото червено вино от Немея в Пелопонес, отличаващо се с интензивния си плодов аромат и меки, кадифени танини. Най-добрите вина от агиоритико идват от високопланински лозя. Имат много добър потенциал за стареене.

Ксиномавро (или Ксиномаврон) е сортът на Севера. От него в Македония и особено в Науса и Гумениса се правят тежки, плътни и особено танинови вина, които в младостта си са леко “необщителни”, но след няколко години в бутилката се показват в прекрасна светлина. Дори и тогава Ксиномавро е вино “за напреднали”, което с невероятната си танинова сила кара почти всички останали сортове да изглеждат като захарна близалка.

Мандилари е сорт, който също дава много танинови, почти черни на цвят вина; среща се главно на о. Крит, Родос, Парос и Санторини.

Среща се и Коцифали – сорт, който дава меки и пикантни вина и който често бива купажиран с мандилари.

Пирамида на качеството

Гръцкото качествено вино с контролирано наименование за произход трябва да е произведено в един от 28-те дефинирани от закона райони, от разрешените за тази цел сортове и по традиционни методи.

След 3 години отлежаване гръцкото качествено вино получава предикат “Reserve” (гр. Епилегменос), а след 4 години – “Grand Reserve” (гр. Идика епилегменос).

С категорията “ Topikos Oinos” се дефинират регионалните вина, които могат да обхващат региони, области или общини; етикетирани са като вина от Македония, от Тесалия, от Атика, от Пелопонес, от о. Крит и т.н.

Съществуват и т. нар. Cava-вина (кава), които обаче нямат нищо общо с испанското пенливо вино Cava. Гръцките Cava са трапезни вина (Epitrapezios Oinos) с високо качество, които са отлежавали от 2 (бели вина) до 3 (червени) години в бъчви преди да бъдат бутилирани. В качествено отношение те са много над обикновените трапезни вина и обикновено представляват най-престижното вино на дадена изба или търговска марка.

Останалата част от гръцките трапезни вина, главно рецина, е предназначена за износ – около 164 000 хектолитра на година. Сравнително стабилният износ се гарантира от живеещите в чужбина гърци. Например в Германия живеят около 400 000 гърци и има прибл. 10 000 гръцки ресторанта.

Рецина
Легендата твърди, че още бог Дионисий е знаел рецептата за приготвянето на рецина. В Древна Елада виното се е съхранявало в амфори или стомни. За да станели водонепропускливи, от вътрешната им страна се нанасяла смола. Съдът бил затварян със смес от гипс и смола от пиния, която консервирала виното в продължение на много години. Гърците били убедени, че именно смолата е тази, която консервира виното и започнали директно да я добавят към него. От тогава насам – а това се е случило преди около 2800 години – лекото, свежо и подправено със смола от пиния вино е традиционен гръцки специалитет, който се поднася и консумира почти като вода към всяко ястие.
Технологията, по която се произвежда Рецина, не се различава съществено от стандартната технология за производство на бяло вино – по време на ферментацията виното се “рецинира”, т.е. добавя му се до 1% смола от Алепо-пиния. След приключването на ферментацията смолата се отделя от виното чрез филтруване.
Технологията е строго дефинирана не само в местните, но и в европейските закони – само гръцки производители могат да я прилагат и да се радват на факта, че Рецина е единственото вино в Европа, на което се признава степента “Appellation traditionelle”.
Разрешените за производство на Рецина сортове са белите саватиано и родитис. Площите с тях се намират главно Югоизточна Гърция и на изток от Атина.
Освен бялата Рецина много разпространено и харесвано в Гърция е и червеното, също така подправено със смола, вино Кокинели, което обаче почти не се изнася.
Всички големи изби произвеждат Рецина, най-известните марки Tsantalis, Boutari, Kourtaki и Malamatina.

За вината от Македония-Тракия, Пелопонес и от гръцките острови очаквайте отделни статии.Прочетете още
 
Аржентина

Със своите над 200 000 хектара Аржентина се нарежда сред десетте най-големи лозарски нации на света. Тя е най-големият винопроизводител на Южна Америка и, подобно на Чили, през последните двайсет... прочети


 
Израел

Материалът е публикуван първоначално на сайта Divino.bg и се публикува тук с любезното му съгласие. ... прочети


 
Чили

Един от най-значителните износители на сортови вина в световен мащаб, най-дългата и тясна страна на света, приютила в себе си най-сухата пустиня; страната, останала пощадена от най-голямото зло въ... прочети


 
Новият свят: обетованата земя на виното?

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Нова Зеландия

Освен страна със зашеметяваща и поразително красива природа, Нова Зеландия е и най-южната винопроизвеждаща страна на Земята. Комбинацията от климат, география и човешки умения ражда на двата остро... прочети


 
САЩ

Съединените американски щати са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света. Вино, стафиди и трапезно грозде идват от общо над 311 000 хектара площи, а като потребител страната е сериозен ... прочети

 
Barrique

“Барик” е дума, която често се споменава във връзка с характера или начина на производство на дадено вино. Съвременният, обобщаващ, контекст на думата служи за обозначаване на факта, че виното е ф... прочети


 
Южна Африка

Мнозинството от хората не мислят за Южна Африка като за люлка на винарството. Фактът, че там изобщо се произвежда вино може би звучи изненадващо, освен за професионалистите или за по-любопитните цени... прочети

 
Германия

Германия е една от най-самостоятелните и независими винарски страни. Немските вина и ... немските проблеми са уникални по рода си. Винарството в Германия е малък, но престижен клон от селското сто... прочети


 
Португалия

Интересна подробност от виненото досие на Португалия е, че в продължение на дълги години тя е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото заради... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter