за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


По света
Франция


Може Испания да разполага с най-много площи, а Италия през някои години да произвежда повече вино от нея, но въпреки това, Франция си остава grand nation на виното. За хиляди хора по света името й е синоним на думата вино.

Лозята й се разпростират на 900 000 хектара и дават годишно 60 милиона хектолитра вино.

Франция притежава значителен дял в производството както на висококачествени, така и на обикновени, предназначени за ежедневна консумация вина. Във “винения” свят са познати само два стила вино, които не идват от Франция – подсилените десертни вина от Иберийския полуостров и немският ризлинг.
Всяка държава, която се стреми към международно признание в областта на винарството, копира стила на вината от Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан или Прованс. Френските сортове шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира могат да бъдат намерени навсякъде по света. Упоритата работа на винарите предимно от Испания, Италия и страните от Новия свят по съчетаването на местните особености с класическите стандарти резултира все по-често в невероятни вина – по френски образец. Все още се счита за сензация, когато на големи интернационални дегустации вино от друга страна измести някое френско вино от първото място. Винопроизводителите от цял свят гледат със завист към френските си колеги, които притежават толкова многобройни и неоспорими предимства за правене на вино. Може би най-важното от тях е географията. Франция, чиито брегове се мият от Атлантическия океан и Средиземно море, има изключително благоприятно географско положение. Френските винени региони са разположени между 42° и 50 ° северна ширина.
Климатът: в Южна Франция той е средиземноморски, узряването на гроздето е гарантирано, ако нещо в правенето на вино може да бъде гарантирано. Охлаждането, идващо от морето, не позволява изпаряването на ароматните и вкусови вещества.
На Запад Гълфстриймът смекчава студените ветрове, идващи от Атлантика, макар и понякога да носи повече от желаното количество дъжд със себе си.
На Изток климатът е континентален; тук е най-голяма опасността от измръзване на младите растения и от дъжд по време на цъфтежа на лозата.

Друго предимство на Франция е, че освен, че има много и добри лозя, тя ги определя, класифицира и контролира - списъкът с класификацията на най-добрите земи съществува от около 200 години.
Изхождайки от концепцията за тероара, в началото на 20 век, Франция класифицира лозята си като такива, от които могат да се произвеждат:
- само трапезни;
- само регионални или
- вина, които са част от системата на Appellatons Controlees (AC) или Appellations d’Origine Controlee (AOC) – най- близкото понятие на български би било “контролиран произход”. Според пирамида на френското вино, това са вината с най-високо качество.

Първата АОС е използвана за наименованието “Рокфор” и дефинира, че “Рокфор” е сирене, произведено и узряло в определена географска област, по определена технология, от овче мляко. Същият принцип се прилага към всяка една винена АОС: дефиниране на географския район, на технологията и на сортовете грозде. Законът определя също така максималният добив от хектар и минималното количество алкохол. АОС, или АС за по-кратко, се управляват и администрират от Institut National de Appellations d’Origine (INAO).

Под категорията на АС се намира малка група от вина, известна като VDQS – Vins Delimites de Qualite Superieure – вината, които чакат да бъдат “повишени” в статус АС. Измежду тях могат да бъдат намерени прекрасни вина на доста изгодни цени; нещо, което ще се промени веднага след като те получат статус АС.

Много важна група е тази на Vin de Pays – регионалните вина. Те се произвеждат при не толкова строги правила както двете по-горни групи - често за тях се използват сортове грозде, които не са допуснати за производството на качествени вина в региона. Много от френските регионални вина са сортови и носят името на сорта на етикета си – френският отговор на офанзивата, започната от винарите от Новия свят на европейските пазари. Междувременно почти една четвърт от произведеното вино във Франция е регионално вино.

Очаквайте отделна статия за групата на Vin de Pays.

На най-ниското стъпало се намират Vin de Table – трапезните вина.

Значителна част от реколтата – до 20% - бива продадена за дестилация, за коняк или като свръхпродукция според нормите на Европейския съюз – за промишлен алкохол.

Сортове. Франция е страна на червеното вино – ¾ от цялата продукция. Изключенията от това правило идват от областите Елзас, бреговете на р. Лоара, Бургундия и Шампан. В Южна Франция важна роля играе розето - през горещото лято то се комбинира много по-добре с местната кухня отколкото тежките червени вина от региона (респективно най-добрите френски розета идват от долината на Рона и от Прованс).

Първото място заема сортът “Каринян” (Carignan), чиито площи през последните двадесет години са намалени на около 150 000 хектара. Разпространен е главно в областта Миди.

На второ място, с 130 000 хектара, е сортът “Уни блан” (Ugni Blanc), но само поради факта, че е основната суровина за производството на коняк.

Предимно по бреговете на Рона, в Прованс и в Миди се намират 90 000 хектара на третият в класацията – сортът “Гренаш” (Grenache).

Мерло е на четвърто място с 60 000 хектара, с тенденция за увеличение на площите поради нарасналия интерес към сортовите регионални вина.

На площ от около 50 000 хектара се разпростира участващият в почти всички добри южнофренски вина сорт “Сензо” (Cinsault).

Известната по цял свят френска винена звезда е безспорно каберне совиньон. В родната си страна сортът се простира на 40 000 хектара, намиращи се предимно в Бордо.

Едва след каберне совиньон идва ред на другия световноизвестен сорт – шардоне – с 25 000 хектара, с тенденция за увеличаване на площите.

Следват също толкова известните пино ноар с 23 000 хектара, главно в Бургундия; каберне фран с 22 000 хектара и сира, най-добрият сорт от долината на Рона, с 15 000 хектара.Прочетете още
 
Аржентина

Със своите над 200 000 хектара Аржентина се нарежда сред десетте най-големи лозарски нации на света. Тя е най-големият винопроизводител на Южна Америка и, подобно на Чили, през последните двайсет... прочети


 
Израел

Материалът е публикуван първоначално на сайта Divino.bg и се публикува тук с любезното му съгласие. ... прочети


 
Чили

Един от най-значителните износители на сортови вина в световен мащаб, най-дългата и тясна страна на света, приютила в себе си най-сухата пустиня; страната, останала пощадена от най-голямото зло въ... прочети


 
Новият свят: обетованата земя на виното?

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Нова Зеландия

Освен страна със зашеметяваща и поразително красива природа, Нова Зеландия е и най-южната винопроизвеждаща страна на Земята. Комбинацията от климат, география и човешки умения ражда на двата остро... прочети


 
САЩ

Съединените американски щати са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света. Вино, стафиди и трапезно грозде идват от общо над 311 000 хектара площи, а като потребител страната е сериозен ... прочети

 
Barrique

“Барик” е дума, която често се споменава във връзка с характера или начина на производство на дадено вино. Съвременният, обобщаващ, контекст на думата служи за обозначаване на факта, че виното е ф... прочети


 
Южна Африка

Мнозинството от хората не мислят за Южна Африка като за люлка на винарството. Фактът, че там изобщо се произвежда вино може би звучи изненадващо, освен за професионалистите или за по-любопитните цени... прочети

 
Германия

Германия е една от най-самостоятелните и независими винарски страни. Немските вина и ... немските проблеми са уникални по рода си. Винарството в Германия е малък, но престижен клон от селското сто... прочети


 
Португалия

Интересна подробност от виненото досие на Португалия е, че в продължение на дълги години тя е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото заради... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter