за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


По света
Италия


Древните гърци я наричали Oenotria – земя на виното. Едва ли може да се намери кътче от страната, което да не е свързано по някакъв начин с виното. Всяка от 20–те провинции се занимава с лозарство и винарство, макар и с различна интензивност. Само Франция, и само в някои години, произвежда повече вино от Италия.

Общата площ на лозята възлиза на 1 мил. ха. Допреди 15 години, всяка година Италия е произвеждала по 75 мил. хектолитра вино, което отговаря на трудно представимото количество от 10 милиарда бутилки – повече, отколкото всяка друга страна по света. По това време всяка 5 бутилка е италианска.

Днес производството на вино в Италия възлиза на около 60 мил. хектолитра.

ИСТОРИЯ

Още по времето на Римската империя консумацията на вино е неотделима част от ежедневието на всички обществени прослойки. В литературата от 2 в. пр.н.е. има сведения за въпросите, които са занимавали тогавашните учени. Не може да се каже, че въпросите са загубили от своята актуалност и до ден-днешен – изборът на правилния сорт, климатични и почвени условия, правилните лозарски и винарски техники. Изключително интересни сведения ни предоставят запазените текстове от тогавашните римски закони, с които се е категоризирало виното. Често се споменават и лечебните свойства на виното.

Производството на вино се развива особено в близост до големите пристанища и пазари. Разрастващият се с главоломна скорост Рим поглъща огромни количества от напитката. Богатата аристокрация бързо разпознава големия потенциал на виното и инвестира в създаването на нови лозя, намиращи се предимно в околностите на Рим. Снабдяването на римските войски с вино, които в периода 200 г. пр. н. е. - 100 г. сл. н. е. владеят цялото Средиземноморие, също не е лека задача, макар и със сигурност да е ставало дума за обикновено, “масово” вино. След завладяването на Галия през 51г.пр.н.е., износът на римляните се насочва главно към тази провинция; до момента, в който галите сами не започват да произвеждат изключително добро вино, което изнасят за Италия.

Римското антично винопроизводство си има своите върхове, като например високо възхваляваното “Фалерно” от областта Кампания, десертните бели вина от Алба и Велетри, редица вина от Етрурия (Тоскана) и от областта Магна Греция. Подобно на днешната ситуация обаче, те съвсем не са били за всеки джоб. Простосмъртните дори не са се и замисляли да си ги позволят и са се задоволявали с произвежданото от самите тях обикновено вино.

С упадъка на Римската Империя настъпва и упадъкът на античното винопроизводство. Следват тъмните години на Ранното Средновековие, през които, дори и да е било произвеждано вино, няма сведения за количеството и качеството му.

Едва през XIV век Италия се завръща на световната икономическа и културна сцена. Богати търговски фамилии, като Антинори и Фрескобалди, се обръщат по това време към винопроизводството и му остават верни и до днес. Италианските вина отново започват да се изнасят по цяла Европа.

Съвременното италианско вино се ражда след дългите години на географска и политическа разпокъсаност на страната на отделни херцогства (държавата Италия съществува като единна политическа единица от 1861 г.) и след всеобщата катастрофа, предизвикана от листната въшка. Това, което ние днес познаваме като италианско вино, се ражда през 20 век.

ГЕОГРАФИЯ И КЛИМАТ

Бегъл поглед върху картата би ни накарал да си помислим, че в Италия май е прекалено топло за правенето на добро вино. За щастие не е точно така. Благодарение на топографията си, в страната има идеални условия за отглеждането на грозде. Италия предлага изключително разнообразие от климатични зони на своите винари - от алпийски климат на север до субтропичен на юг. В северната част на страната лозята са разположени в защитените от алпийските влияния речни долини или в близост до езерата, които са важен температурен регулатор.
Издигайки се от долината на р. По планинската верига на Апенините се простира по протежението на целия италиански “ботуш”. На места достига височина от 1000 м, а в най-високата си част – 3000 м. В топлия Юг ролята на Апенините е да подслони лозята по хладните си склонове.
Подходящите за лозарство терени се намират навсякъде; тайната е в избирането на подходящия сорт за дадения регион.

ПРОИЗВОДСТВО

Количественият връх в производството на вино са областите Венето, Емилия-Романя, Апулия и Сицилия.

Качествените вина идват главно от винарските региони Пиемонт, Тоскана и Фриули-Венеция Джулия. В тях добивът от хектар е ограничен на 40 хл, което ги поставя на едно ниво с най-качествените френски области.

Италианският етикет е задача с повишена сложност, представляваща за обикновения консуматор почти неразгадаема плетеница от имена. Освен официални категоризации, като DOC-името и името на винаря, върху етикета могат да се намерят още името на винарната или на лозето, или на част от земите на даденото шато, или всичко останало, което може да роди въображението на собственика. И често е само въображение.
Кой е произвел виното, къде и за какво вино всъщност става въпрос са въпроси, на които често няма отговор точно там, където трябва да има, а именно: върху етикета.
Но все пак: италианската система за категоризация обхваща към момента 4 степени. Най-ниската е трапезното вино - Vino da Tavola.
Над нея се намира въведената през 1992 г. категория Indicazione Geografica Tipica (IGT), с която се обозначава даден географски произход – нещо подобно на френските Vin de Pays или немските Landwein. Обозначава, че виното идва от дадена географска област. В тази категория могат да бъдат намерени едни от най-добрите вина, въпреки че не е най-високата степен.
Опората, върху която се крепи производството на качественото вино е степента Denominazione di Origine Controlatta (DOC) – вино с контролиран произход.
Над нея се намира степента Denominazione di Origine Controlatta e Garantita (DOCG) – т.е. произходът е контролиран и гарантиран. Каквото и да имат пред вид с това италианците..... Във всеки случай, тази степен е присъдена вече на 20 вина, между които Бароло, Барбареско, Брунело ди Монталчино, Кианти и др.

За италианското вино обобщаващо може да се каже, че, въпреки определени подхлъзвания, които могат да ви се случат като турист в Италия, то е от световна класа. Със съответната цена, разбира се. На моменти главозамайваща. Тепърва предстои на нас българите да приемем факта, че за бутилка вино могат да се дадат над 50 евро. Кое е по-доброто, бялото или червеното? Зависи от вкуса ви. Макар да е известна главно с червените си вина, Италия може да предложи и невероятно добри бели вина в разнообразни стилове – от възхитителни плодови до “по-старомодни“. Червените италиански вина могат да бъдат неповторимо изживяване и за всеки вкус има по нещо – копринени и крехки или тъмно виолетови и мощни; плодови или силно танинови.

За Италия и вината й може да се говори и пише до безкрай! Очаквайте материалите ни за отделните винарски области в Италия!Прочетете още
 
Аржентина

Със своите над 200 000 хектара Аржентина се нарежда сред десетте най-големи лозарски нации на света. Тя е най-големият винопроизводител на Южна Америка и, подобно на Чили, през последните двайсет... прочети


 
Израел

Материалът е публикуван първоначално на сайта Divino.bg и се публикува тук с любезното му съгласие. ... прочети


 
Чили

Един от най-значителните износители на сортови вина в световен мащаб, най-дългата и тясна страна на света, приютила в себе си най-сухата пустиня; страната, останала пощадена от най-голямото зло въ... прочети


 
Новият свят: обетованата земя на виното?

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Нова Зеландия

Освен страна със зашеметяваща и поразително красива природа, Нова Зеландия е и най-южната винопроизвеждаща страна на Земята. Комбинацията от климат, география и човешки умения ражда на двата остро... прочети


 
САЩ

Съединените американски щати са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света. Вино, стафиди и трапезно грозде идват от общо над 311 000 хектара площи, а като потребител страната е сериозен ... прочети

 
Barrique

“Барик” е дума, която често се споменава във връзка с характера или начина на производство на дадено вино. Съвременният, обобщаващ, контекст на думата служи за обозначаване на факта, че виното е ф... прочети


 
Южна Африка

Мнозинството от хората не мислят за Южна Африка като за люлка на винарството. Фактът, че там изобщо се произвежда вино може би звучи изненадващо, освен за професионалистите или за по-любопитните цени... прочети

 
Германия

Германия е една от най-самостоятелните и независими винарски страни. Немските вина и ... немските проблеми са уникални по рода си. Винарството в Германия е малък, но престижен клон от селското сто... прочети


 
Португалия

Интересна подробност от виненото досие на Португалия е, че в продължение на дълги години тя е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото заради... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter