за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Австрия
ВАХАУ


1 390 хектара скалиста красота: приказната австрийска винарска област Вахау е кът от рая както във винарско, така и в географско отношение, на който са посветени хиляди материали и книги.

Сложен кръстопът на различни климати и изключително разнообразна мозайка от почви, Вахау (Wachau) се намира в провинция Долна Австрия, по поречието на Дунав, 65 километра преди реката да достигне Виена. В тази си част реката си проправя път през хълмисто-планински релеф. По северния бряг, който на места е почти толкова стръмен, колкото склоновете на Мозел в Германия или в северната част на Рона във Франция, се намират скалисти издатини, върху които са разположени тераси с лозя. Някои от тях са върху по-дълбоки почви, някои върху скалисти; някои с целодневно слънцегреене, други са като че ли в постоянна сянка. Невероятното географско разнообразие в тази миниатюрна област – само 33 км по поречието на Дунав – я прави толкова трудна за обобщаване и еднозначно обясняване. И отново географската даденост е тази, която основно придава на вината от Вахау тяхната автентичност и която кара такива експерти в областта на винената журналистика като англичанката Джансиз Робинсън да правят филми за вината на Вахау.

Вината на Вахау са на 95% бели и сухи. Невероятната им интензивност и концентрация се обуславя от срещата на топлия климат, идващ от Панонската равнина с по-студените северни въздушни маси – вината от тези лозя с доста ниски добиви могат да достигнат потенциално алкохолно съдържание от 15 и повече процента. Това, което не им позволява да се превърнат в унили, високо алкохолни чудовища е постоянната въздушна циркулация и ветровете, които духат през нощта – свежи, богати на кислород, планински. Стръмните, скалисти, терасирани лозя биха били благодарни на малко дъжд през лятото, който обикновено възлиза на под 500 мм годишно, но спасението идва от Дунав, който играе ролята на естествен регулатор.

Почвите са главно скалисти шисти с тънка льосова покривка на места; в близост до реката се срещат и наносни почви.

Всичко това резултира в едни от най-елегантните и фини ризлинги и грюнер велтлинери, отличаващи се с невероятна ароматност, свежест и екстрактност; със стегнато и гъвкаво тяло с богата вкусова палитра; с дълъг и ехтящ в сетивата ни послевкус и с непредполагано от незапознатите с тях дълголетие.

Сортовете, с които впечатлява областта са ризлинг и грюнер велтлинер. Специалитети са и дребнозърнестият бял мускат и местният нойбургер.

Грюнер велтлинер – традиционният за областта сорт – дава тук най-съвършените и най-разнообразни вина, които могат да са както свежи, щипещи езика и пикантни, така и плътни и екстрактни, които да стареят по достолепен начин. Сортът се засажда на по-ниските места, върху льос и пясък. Най-високите и стръмни места, върху гнайс и гранит, са запазени за ризлинга. Резултатите се приемат с въодушевление от публиката.

Vinea Wachau Nobilis Districtus – понятието обхваща лозята във вътрешността на Вахау, едновременно с това е и наименование на сдружението на собствениците на тези парцели. Сдружението има собствени качествени степени и механизми за гарантиране на качеството, а и за запазване на уникалността на областта и вината й. В него членуват едни от най-добрите винари на Австрия, чиито вина могат да бъдат намерени в избите на ценители по цял свят. Това са например Alzinger, F. X. Pichler, Prager, Knoll, Jamek, Hirtzberger, известният кооператив на Свободните винари на Вахау. Имената им върху бутилката са гаранция за високо качество, за което се заплащат цени от 20 евро нагоре за бутилка вино.

Важна отличителна част на вината от Вахау са трите собствени качествени степени:
- Steinfeder (Щайнфедер) – най-леките вина, алкохол до 10,7%, предназначени за скорошна консумация;
- Federspiel (Федершпил) – от грозде с по-висока зрялост, алкохол до 11,9%, прекрасен вкус през първите три години;
- Smaragd (Смарагд) – наречените на местния гущер, който през горещите летни дни обича да се препича по скалистите лозя, вина са плътни и екстрактни; алкохол минимум 12,5%, с потенциал за отлежаване от над 5 години.

В добри години се правят и благородно сладки десертни вина – от ботритизирано грозде или айсвайн. Принципно всяка изба има такива есенции в избата си и ги предлага на любителите на нещо по-специално.Прочетете още
 
Червеното лице на Австрия

Сред винолюбивата публика по света Австрия е популярна предимно със своите бели вина от Грюнер велтлинер и Ризлинг от няколко винарски региона, северозападно от Виена - Трайзентал, Вахау, Кремстал... прочети


 
Австрия: вина за напреднали

Всичко по-интересно там е станало през последните 20 години ... прочети

 
Робърт Паркър и австрийските вина

“Wine Advocate” на Робърт Паркър публикува оценките си за австрийските вина за реколта 2006: повече от 200 вина са отличени с над 90 точки! ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter