за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Пино ноар


Рано или късно всеки уважаващ себе си винар или ценител на виното стига до етапа в кариерата си, на който му се иска да се занимава с пино ноар. Пино ноар е като крайъгълен камък, който удостоверява достигането на определена зрелост.

Най-съвършеното проявление на пино ноар е бургундското червено вино. Не всяко бургундско, разбира се. Има и такива, които струват точно толкова, колкото и десет пъти по-добрите си събратя, но качеството им ни кара да направим заключението, че светът е труден за разбиране.

Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят (цветът им много често е повод по-неопитните дегустатори да ги определят като не особено качествени вина) и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума. Те са меки и кадифени, но могат да бъдат и с доста висока киселинност при прекалено високи добиви на лозето или лоша година. При отлежаване в нови бъчви тип “барик” поемат структуриращи танини от дървото и могат да покажат значителна плътност и мощност. Единствените черти, характерни за вината от пино ноар от цял свят са една определена сладост, както и принципно по-ниското съдържание на танини и пигменти в сравнение с другите “големи” френски червени сортове – каберне совиньон и сира. Пино ноар е доста по-достъпен и шармантен като младо вино от споменатите два сорта и се развива по-бързо; въпреки това най-добрите вина запазват достолепието си дълго време.

Кой е по-добрият? Френските познавачи и ценители на виното спорят вече десетилетия, кой заслужава короната за най-добър червен сорт: супер-звездата от Бордо каберне совиньон или бургундската дива пино ноар? Донякъде, но само донякъде, двете страни се срещат по средата на бойното поле, заявявайки, че каберне совиньон с неговата силна танинова структура е истинско мъжко вино, докато пино ноар е по-скоро нещо за жените. Факт е, че пино ноар самостоятелно е в състояние да достигне такава комплексност и многопластовост, до която каберне совиньон в повечето случаи достига само в купажи с други сортове. Следното също е факт: що се отнася до 30, 40 или дори 50-годишни представители на двата сорта, то международно признатите винените корифеи споделят как в слепи дегустации много често просто .... объркват двата сорта.

За разлика от каберне совиньон, който може да бъде култивиран почти навсякъде и дава вино, в което винаги могат да бъдат уловени основните му черти, пино ноар има високи изисквания както към лозето, така и към технологията на производство. Несравнимото чувство на божествена наслада, което носят качествените червени бурундски вина е може би това, което кара по-амбициозните винари от цял свят да изпробват възможностите си с този капризен сорт. Въпреки, че пино ноар дава доста непостоянни резултати дори в родината си, той може да бъде намерен във всяко кътче на земята, с изключение на най-горещите, където от амброзия той бързо се превръща в конфитюр.

Ако приемем, че каберне совиньон дава вина, които апелират към интелекта ни, можем да кажем, че чарът на пино ноар е от доста по-чувствено естество. В самата Бургундия на твърдението, че там се правят вина от пино ноар не се обръща почти никакво внимание; “пино ноар служи само за средство, чрез което говори неповторимия тероар на областта.”

Непостоянството на пино ноар се дължи донякъде на генетиката му. Той е древен сорт, по всяка вероятност селекциониран от човека преди повече от 2000 години. Има доказателства, че пино ноар е съществувал в Бургундия още през 4 в.сл.Хр. Сортът е склонен към мутации, както показват сортовете пино блан, пино гри и пино мюние и към клониране, за което свидетелстват безбройните пино ноар клонове във Франция.

Доколкото изобщо може да се твърди нещо за сорт с толкова разнообразни форми пино ноар покарва рано, с което е заплашен от пролетни измръзвания. Влажни, студени почви и намиращи се в ниското земи са неудачен избор за лозе с пино ноар. Теоретично добивите са ниски, въпреки че в Бургундия са селектирани доста високодобивни клонове. Сортът е податлив на болести, гниене (ципата му е по-тънка от много други сортове) и на вредители. Най-добри резултати постига принципно върху варовикови почви и при относително по-хладен климат, при който и без това ранно зреещото грозде не бива насилвано да узрява бързо, губейки при това ароматите и киселините си.

В избата пино ноар изисква непрекъснатото внимание и наблюдение на винарите и напасване на технологията на особеностите на конкретната година.

В Източна Франция пино ноар се отглежда почти повсеместно и непрекъснато отнема земи от други, не толкова благородни, сортове и в края на 90-те години той заема площ от около 22 000 ха.

Преди години Бургундия и най-вече прочутата апелация от нея Cote d’Or е безспорен първенец по площи с пино ноар. Вследствие на активното разширение на региона Шампан, в края на миналото столетие по-голямо количество пино ноар се преработва в шампанско, отколкото в бургундско вино. През 1988г. в Cote d’Or има 6 000 ха със сорта.

Червените бургундски вина варират от плътно оцветени, силно танинови и отлежавали в дъбови бъчви пищности до накиселяващи тъмни розета, които трябва да се пият възможно по-скоро. Най-добрите Grand Crus са интензивни, пищни и жизнени вина със стегната структура и с никога ненатрапващо се присъствие на дъб.

През последните години в цяла Франция се наблюдава увеличение на площите с пино ноар, най-значително в Шампан. Тук той се преработва почти изключително в шампанско - както и навсякъде по света, където се произвеждат пенливи вина по френски образец – под формата на съвсем бледо червено вино в основния купаж. Виж шампанско. В купажа за шампанското пино ноар е особено ценен заради тялото и дълголетието си. Екземпляри само от пино ноар показват забележителна трайност.

Сортът е разпространен в малък, но нарастващ обем и в други френски винарски райони като Долината на Лоара (червен и розе “Сансер”), Жюра, Савоя, Лангедок.

Пино ноар се радва на значително одобрение по всички земи, в които се говори немския език. В Елзас (макар и днес френски винарски район) сортът има стара история и е практически единственият червен сорт, възлизайки днес на 1 000 ха. В особено добри години елзаските пино ноари са с интензивен цвят, подчертан аромат и полусладки. Когато е по-студено – тъмни розета често с аромата на опушено, типичен за пино блан или пино гри.

Германия. През 80-те и 90-те години на миналия век германците откриват наново любовта си към наричания от тях Blauburgunder (Блаубургундер) или Spaetburgunder (Шпетбургундер) сорт. Забелязва се повишено търсене на най-аристократичното червено вино от немските земи; толкова, че площите утрояват размера си в рамките само на 15 години (7800 ха през 1997г.). До края на 80-те години под Шпетбургундер се разбира бледа, сладникава и често с нотки на гниене течност. Днес, благодарение на много по-ниските добиви, по-дългата мацерация, отлежаването в бъчви и не на последно място амбицията на съвременните немски винари, немският пино ноар е напълно сухо висококачествено вино с плътен цвят и добра структура. Най-важните лозаро-винарски райони за сорта са Баден, Пфалц и Райнхесен и тъй като търсенето му в границите на самата Германия надвишава предлагането му, само минимална част от него се изнася.

В останалата Европа пино ноар се среща в малки количества, често с експериментален характер. Вина с различен цвят, захарно съдържание и под име, означаващо “бургундски” на съответния език идват от Сърбия, Косово, Чехия, Словакия, Румъния, Молдова.

У нас сортът се нарича с френското му име и ако междувременно не се е появил някой друг експеримент на пазара, “Rose Creek” на Винекс Славянци е единственото българско вино от пино ноар, което можете да намерите. То е типично по-скоро за страната ни, отколкото за сорта – пивко, некомплицирано и по-плодово от други негови събратя по света.

Италианците правят опити със сорта в по-хладните си винарски региони, като например Ломбардия, Трентино, Алто Адидже и Фриули.

Нов свят. В края на 80-те и 90-те години на миналия производителите от Новия свят посвещават огромна част от вниманието и амбициите си на пино ноар. Някои дори преместват избите си в близост до подходящи източници на грозде от сорта в по-студените региони. Щатът Орегон със студения си и влажен климат е районът, от който години наред идва американския еквивалент на бургундското вино. Но наистина елегантните и фини вина от пино ноар, които в края на 80-те години се появяват на пазара, идват от Калифорния. Области като Рашън Ривър в Сонома, Санта Барбара Каунти, Карнерос и Гавилън Маунтийнс в Сан Бенито поставят американския пино ноар в коренно различна светлина. Площите с пино ноар остават константни през последните години и възлизат на малко над 4 000ха.

За разлика от САЩ площите в Австралия и Нова Зеландия нарастват непрекъснато през последните десетилетия, като първенец в това отношение е Нова Зеландия. Малко над 500-те хектара площи с пино ноар в Нова Зеландия може да не изглеждат ужасно в много в общ план, но те са три пъти повече, отколкото страната е имала само десет години по-рано. Най-впечатляващите резултати идват от Уайрарапа, Мартинбъроу, Кентърбъри и Централно Отаго и благодарение на тях Нова Зеландия вече е етаблирана като един от най-успешните производители на този капризен сорт в Новия свят.

Площите в Австралия също бързо нарастват (1900 ха през 1997г.), но качествените пино ноари като че ли по-трудни за намиране. Области с репутацията на добри производители са Гелонг, Яра Вали и п-в Морнингтън – все по-хладни области при Мелбърн в област Виктория и Тасмания.

Пино ноар може да бъде намерен навсякъде по света, където има истински ценители на виното.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter