за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Сира


Сира (Syrah) е древен сорт грозде, считан за един от най-аристократичните в света. За произхода му има различни теории. Някои ампелографи смятат, че през Средновековието сортът е донесен във Франция от иранския град Шираз (откъдето и австралийското име на сорта – шираз), а други – че това е направено още през 3 век от римския император Пробус и че още тогава вината от Северна Рона са били сензация. Трети смятат, че сира е местен сорт от Долината на Рона.

Съгласно ДНК-анализи сира е получен чрез кръстосване на сортовете Бланшет и Дюреза. Mondeus Blansh /Blanshet/ е бял сорт грозде от Savoy, който все още се среща в малки количества там, а Dureza е черен сорт грозде от региона Ардеш. Не е ясно как точно се е стигнало до кръстосването, тъй като сортовете са отглеждани на голямо разстояние един от друг.

Независимо от произхода му, сигурно е, че началото на миналия век не е никак обнадеждаващо за сира. Филоксерата, Депресията и двете Световни войни имат катастрофални последици за сорта и към средата на 20 век насажденията със сира по Долината на Рона са почти изчезнали.

Сира покарва сравнително късно и затова е подходящ и за райони или масиви, в които се срещат късни слани. При не особено добри климатични условия по време на цъфтежа - прекалено ниски температури и висока влажност - могат да настъпят проблеми с оплождането на гроздето, което значително да намали добива. Ако всичко върви нормално лозата ражда дребни, сравнително късно узряващи зърна. При неблагоприятен климат сира не узрява напълно и поради високото си съдържание на танини може да придобие зелен, неузрял и не особено приятен характер. От друг страна, физиологичната зрялост на гроздето при този сорт много бързо се превръща в презряване, което също не се отразява добре на гроздето, тъй като по този начин то губи най-добрите си качества – плодовостта и значителната си свежест (висока киселинност).

Главна област на разпространение на сорта е Долината на Рона във Франция. Най-забележителните вина идват от Северна Рона. Макар че сира е единственият сорт, разрешен за производство на качествени вина в Долината на Рона, през 50-те години на 20 век там са останали само няколко хектара. Лозарите от апелацията Л’Ермитаж (виж АОС в Речника) са единствените, които предано се грижат за останалите, намиращи се на хълма Ермитаж, насаждения. До началото на 70-те години, когато сира бива преоткрит и за него настъпват златни времена.

Почти сринатите тераси на апелацията Кот Роти, както и запуснатите лозя на апелациите Сен Жозеф и Корна са обновени. Скоро на пазара се появяват и първите блестящи вина от Северна Рона, които припомнят на ценителите аристократичния характер на сорта и които стават причина за истински бум на вината от сира. Винарите от Южна Рона също започват да се интересуват от сорта, които би могъл да придаде на техните, приготвяни традиционно като купаж, вина структура и дълголетие.

В най-северната част от Долината на Рона от лозята на Кот Роти идва едно от тези забележителни вина. Тук Рона прави остър завой, така че терасираните лозя на Кот Роти са обърнати на югоизток и гроздето получава повече от достатъчно слънце. Понякога почти бива “изпичано”; това означава и името на Кот Роти в превод – “препечен хълм”. Шистените почви съдържат и желязо, което допринася за голямото количество танини, които правят младата сира толкова трудна за разбиране и за наслаждаване вино. Отлежаването в малки дъбови бъчви, част от които нови, като че ли още повече подчертава танините. Кот Роти не е вино, което може да бъде пито младо; минимум 10 години престой в бутилката са необходими, за да могат мощната вкусова комплексност и сладката нежност на сорта да излязат на преден план.

От източния бряг на Рона идва другото велико вино, което оспорва короната на Кот Роти – Ермитаж. Зад селцето Тан-Ермитаж се издига внушителният хълм Ермитаж. Репутацията на виното Ермитаж и грижите на винарите от тази апелация спасяват лозята на хълма. Около 130 хектара терасирани лозя с южно изложение са това, което винарите успяват да изтръгнат от гранитните почви на хълма. 2/3 от тях са засадени със сира и тукашните лозари твърдят, че това е родината на сорта. Виното Ермитаж е с богат букет, плътно и интензивно и със сигурност принадлежи към едно от незабравимите френски вина. Подобно на Кот Роти, Ермитаж има нужда от 10 години, преди меката плодовост да пробие през бронята на таниновата структура.

Висококачествените вина от Северна Рона са несравними: тъмно червени, почти черни на цвят, те се отличават с интензивен нос на мъх и листа, кожа и тютюн и безспорно принадлежат към едни от най-великите вина на света.

Вината от Сен Жозеф и Кроз-Ермитаж се развиват по бързо и могат да бъдат пити по-рано – още след 5 години. Макар и не така концентрирани и претенциозни като по-великите си събратя, те също принадлежат към едни от най-добрите червени вина на Франция и заслужават подобаващо внимание.

В последствие сира достига и до областта Лангдок–Русийон в Южна Франция, където бива приет с възторг не на последно място заради съпротивлението на областта срещу всемогъщото Бордо и неговото диктуващо винената мода каберне совиньон. Вината от сира от областта Лангдок-Русийон в Южна Франция се отличават главно с интензивен плод и чаровен характер.

Днес във Франция има около 45 000 хектара сира, които са резултат от десетократно увеличение на площите през последното десетилетие.

Сортът сира заема седма позиция в световен мащаб по засадени площи – 142 600 хектара. С най-големи площи, извън границите на Франция, разполага Австралия – 37 000 хектара; следвана от Южна Африка – 8 000 хектара, Калифорния, Мексико и Аржентина.

Под името Шираз в продължение на години сортът бива много по-разпространен в Австралия, отколкото в родината си. Австралийският шираз е по-мек, по-плътен и по-кадифен от френския си еквивалент; може би защото добивът в Австралия е малко по-висок, отколкото този в Долината на Рона. Обикновено ширазът се купажира с каберне совиньон, който дава на виното сила и структура. Най-качественият австралийски шираз обаче е точно толкова концентриран и мощен и дори още по-тежък и плътен от френския. Стойности от 15 % алкохол и повече не са рядкост.

В Австралия ширазът все още е най-разпространеният сорт, въпреки че и каберне совиньон се стреми към първенството. Особено в Бароса Вали в Южна Австралия, където в някои исторически масиви все още могат да се намерят лозя на възраст над 130 години, които “стоят” на собствените си корени.

Когато се заговори за австралийски шираз не може да бъде подминато името Grange. Виното Grange (първоначално Grange–Hermitage, наречено на апелацията “Ермитаж” във Франция) на Penfolds e най-известното австралийско червено вино и е признато за едно от най-реномираните в света. Създадено през 50-те години на 20 век от Макс Шуберт, в началото Grange се прави от шираз и малък процент каберне совиньон и гроздето за него идва от лозята на Магил – предградие на Аделаида в Южна Австралия. През последните десетилетия Grange се състои главно от шираз - от много стари лози в Бароса Вали. През 70-те години на 20 век Grange предизвиква сензация, когато на дегустация във Франция побеждава всички реномирани европейски вина. Ако може да се каже, че съществуват култови вина, то Grange със сигурност е едно от тях.

Изключвайки Франция, в Европа сортът се среща инцидентно, например в италианската Тоскана или в швейцарския Вализ. От 2002 г. сира е разрешен за производство на качествени вина сорт и в Германия, но насажденията са оскъдни.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter