за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Гроздето
Ризлинг


Ризлинг – макар и да не може да се похвали с такова широко разпространение като шардоне, той е един от най-високо ценените и важни сортове за винарските райони в северното полукълбо и вината му остават незабравим спомен за всеки, който е имал щастието да се докосне до тях.

Ампелографски правилното му наименование е “Бял ризлинг”.

Никой друг сорт не е в състояние да роди толкова различни стилове вина и при това винаги да успее да запази сортовата си характеристика, както ризлинга. Високата оценка, на която сорта се радва по цял свят, не е нещо ново: преди около 100 години най-висококачествените ризлинги са продавани на цени, равни с тези на най-скъпите вина от Бордо, а в царския двор в Санкт Петербург мозелският ризлинг дори е бил предпочитан пред френските вина.

Тайната на един отлично направен ризлинг е в неповторимата хармония между захари и киселини, комбинирани – в зависимост от произхода му – с изискана филигранна структура или мощен аромат. Дори и най-сладките ризлинги разполагат със стабилна киселинна структура, която им придава невероятен потенциал за стареене. Добрите вина от ризлинг никога не са прекалено алкохолни или тежки, напротив – те изпъкват с невероятна свежест, аромат, неповторим букет и закръгленост. Висококачествените десертни вина от сорта са практически почти безсмъртни и принадлежат към най-доброто, което гроздето може да роди.

Произходът на ризлинга, както и на много други от старите сортове, се губи в мъглявините на историята. Доказуем факт е, че през 1435 г., т.е. преди повече от 500 години, в Рюселсхайм, Германия е бил отглеждан ризлинг. Но в продължение на столетия, ризлингът не бил нищо друго, освен чисто разочарование за лозарите. До XVIII в. ризлингът се счита за слаб за производство на вино сорт, за който не си струва да се губят ценни площи и да бъде засаждан самостоятелно; отделя му се място между други сортове като траминер, силванер и др. Ниското мнение, което лозарите са имали за този сорт се дължи на факта, че ризлингът узрява едва през октомври или дори ноември и обикновено е сортът, чиято беритба започва последна. Неговите малки, кръгли зърна имат непременно нужда от топла, дълга есен, за да съберат необходимото количество захари за едно добро вино. Именно те, заедно с характерните за сорта киселини, са от изключително значение за чудесната хармония на вината от сорта. Ако, поради недостатъчно слънчево греене или ранна беритба (каквато обикновено е била практиката по онези времена) не се стигне до натрупването на необходимото количество захари, се получават твърди и кисели вина.

И както обикновено става, една случайност извежда ризлинга от редовете на заедно засажданите сортове, от които не се очаква кой знае колко много. През XVIII в. бенедиктински монаси живеят и съвестно обработват лозята си в стария, основан още през 1100 г., манастир край Йоханисберг, в Рейнска област, Германия. При тях, за разлика от обикновената практика, ризлингът е бил засаден отделно от другите сортове. Всяка есен, когато гроздето узрявало, монасите пращали по куриер проби до абата във Фулда, за да получат от него официално разрешение за започване на беритбата. През 1775г., поради неясни или маловажни за хроникьора причини, връщането на куриера в Йоханисберг се забавило. Отчаяните монаси чакали завръщането му с официалното разрешение. Отчаяни, защото пред очите им, гроздето, което било основният им източник на прехрана, се сбръчквало и дори плесенясвало. Когато най-после куриерът се появил, монасите решили да берат поотделно зелените и почти развалените гроздове. Доста голяма била изненадата им, когато на всичко отгоре, от плесенясалото грозде (за щастие се е касаело за благородната плесен) те получили най-прекрасния ризлинг, пит досега.

Историята е вярна и в наши дни бива прекрасно използвана в икономическо отношение от сегашната изба в Йоханисберг. Но надали точно със закъснението на куриера бива открита късната беритба – данни за това има още от антични времена.

Ризлингът спокойно може да бъде определен като примадона що касае изискванията му към климат и изложението на лозята. Те са, меко казано, противоречиви: времето трябва да е топло и достатъчно слънчево, за да се гарантира узряването на гроздето; от друга страна обаче, трябва и да е достатъчно студено, за да не би процесът на зреене да протече прекалено бързо. Ако е много горещо, ризлингът, подобно на пино ноар, узрява прекалено бързо и рано и дава силно алкохолни, но особено деликатни и небалансирани вина.
Големи са претенциите на сорта и към изложението на лозето. То трябва да гарантира хладен климат, но с достатъчно слънчево греене и топлина, за узряването на гроздето. Освен това, гроздето трябва да бъде защитено от северни ветрове; чудесно ще е ако се намира по склоновете на речна долина или поне в близост до водни басейни.

В зависимост от местоположение, почви, климат и реколта, вината от сорта са доста различни по стил и качество. Типичният ризлинг притежава в първите няколко години от живота си бледо жълт, понякога клонящ към зелено цвят. С напредване на възрастта, цветът става по-интензивен и отлежалите ризлинги се представят в наситено, пищно злато. При много редките десертни вина от стафидизирано грозде може да се наблюдава и кехлибарен цвят.

В носа на младите ризлинги доминира уханието на ябълка, с отлежаването в бутилката, се появява често описваният тон на праскова или кайсия, като при вината от Новия свят той е по-скоро лимонен. При вината от каменисти почви допълнително се забелязва отчетлива минерална нотка. С течение на времето, се формира букетът на виното и се говори за вторични и третични аромати - на зрял ананас и бадем.

Вкусът на ризлинга също варира в зависимост от произхода му. Най-отличителните вкусови характеристики за един добър ризлинг са неговия типичен фин и плодов характер, както и хармоничното звучене между захари и киселини. Както при никой друг сорт, вкусът на ризлинга изключително много зависи от съдържанието и съотношението между захари и киселини.
Трябва да се спомене, разбира се, че в слаби години характерните за сорта киселини правят не особено приятно впечатление и вкусът напомня по-скоро зелена трева, отколкото плод.

По-важни области на разпространение:

В Германия ризлингът е разпространен в различна степен във всички винарски региони на страната, като се разполага на площ от около 23 000 ха или ¼ от цялата лозарска площ на страната. Той представлява най-важният сорт за германското лозарство, което обаче, не винаги е било така – години наред сортът с най-голяма площ е сравнително лесният за отглеждане и даващ доста високи добиви Мюлер-Тургау.
Най-много площи с ризлинг се намират в провинция Райнланд-Пфалц. Независимо от коя област идват, немските ризлинги от добри реколти се отличават с фина структура, деликатни аромати, сочност и наричаната често от самите германци “стоманена” елегантност, дължаща се на стабилната киселинна структура на виното.

Областта Елзас във Франция е безспорно един от най-значимите райони на разпространение на ризлинга. Простиращ се на площ от над 3000 ха, сортът дава най-добрите вина на тази област. Тук традиционно те са абсолютно сухи; количеството на остатъчната захар е най-много 4 г/л. От късно брано или ботритизирано (нападнато от благородна плесен) грозде се произвеждат известните Vendanges Tardive и Selections de Grains Nobles.

В Австрия ризлингът е представен с площ от около 1000 ха. Особено значение сортът има във винарските региони Вахау, Кремстал и Камптал. Любими теми за дискусии между немските и австрийските винари са чия страна е родината на ризлинга и кой прави по-добрия, респ. най-добрия ризлинг. Традиционно сухите австрийски ризлинги са безспорно едно от най-добрите неща, които алпийската република има да предложи на света.

В САЩ ризлингът играе по-скоро второстепенна роля, където засега, особено в Калифорния, все още не е успял да формира стабилен кръг от почитатели. Единствено десертните вина от сорта привличат вниманието на американците. За щастие, в последните години се наблюдава зараждането на стабилен интерес към плодовите и елегантни сухи ризлинги.

В Южна Африка има насаждения с ризлинг в подходящи климатични зони, но досега на европейския пазар все още не са се появили вина оттам, така че трябва да се изчака какво ще донесе бъдещето.

В Австралия, Clare Valley е мястото за ризлинг; насажденията се простират на площ от около 500 ха. Относително хладният климат влияе положително върху процесите на растеж и зреене на гроздето. Общата площ на ризлинга в Австралия възлиза на 3500 ха.

Нова Зеландия, създала си вече репутация на производител на особено висококачествени бели вина, също разполага със значителни площи, засадени с ризлинг. Младите лози около Марлборо дават изключителни вина, които спокойно могат са се сравняват с най-добрите европейски екземпляри. За съжаление, новозеландските ризлинги се срещат все още в изключително малко и засега изключително бързо изчерпващо се количество.Прочетете още
 
Санджовезе

Тосканският сорт par excellence, санджовезе е вездесъщ – той е единственият разрешен сорт за известното Brunello di Montalcino, съставлява основата за Chianti и Vino Nobile di Montepulciano и участва... прочети

 
Вионие

През 1965 година древният и интригуващ сорт от Северна Рона е на изчезване. В родната си апелация – Condrieu – той заема едва 4 хектара, от които се произвеждат 1 500 литра вино. За щастие модата ... прочети


 
Темпранийо

Изключително разностранен като стилистика, темпранийо е сортът с най-голямо значение и бъдеще в испанското винопроизводство. Освен основа и гръбнак на големите испански ... прочети


 
Малбек

Популярният преди години в Бордо сорт днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарски... прочети


 
Шенин блан

Chenin Blanc или Chenin, Pineau, Pineau de la Loire или Steen е един най-разностранните и широко разпространени, но и един от най-подценяваните и малко познавани сортове. ... прочети


 
Траминер и гевюрцтраминер

Ароматна експлозия, пищен ориентализъм, Turkish delight .... са само някои от изразите, с които се описват траминера и неговите вариации. Истина е, че това са силно напрягащи сетивата ни вина и по... прочети


 
Пино Гри

Пино гри (Pinot gris) е поредният член от интересната фамилия Pinot, който напоследък се радва на много добър прием и растяща популярност сред любителите на виното. ... прочети


 
Небиоло

Висококачественият червен винен сорт, благодарение на който съществуват едни от най-фините и елегантни вина на Италия се нарича небиоло. ... прочети


 
Грюнер Велтлинер

.... историята на успеха ... прочети


 
Мускат

Мускат е едно от най-великите исторически имена, свързани с гроздето и виното. ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2019, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter